NASA

Ijesztően gyorsan csúszik az óceánba egy grönlandi gleccser

A Zachariae Isstrom nevű gleccser elegendő jeget hordoz ahhoz, hogy elolvadva fél méterrel növelje a globális tengerszintet.

2015.11.13 18:21MTI
NASA

A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt jelentés szerint a melegedő óceánvíz miatt a Zachariae Isstrom gleccser vége 2012-ben elvált attól a mederkőzet-vonulattól, amelyen addig pihent.

A műholdas és a levegőből gyűjtött adatokra épülő tanulmány szerint e természetes fék nélkül a hűvös északon lévő jégár gyorsabban csúszik lefelé, és egyre több jéghegy törik le róla, aminek következtében évente ötmilliárd tonnányi jég kerül az óceánokba.

Hasonló - sőt nagyobb volumenű - változások mennek végbe délen" - jegyezte meg a tanulmányt vezető Jeremie Mouginot, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (UCI) munkatársa.

Grönlandon elegendő jég van ahhoz, hogy több ezer év alatt teljesen elolvadva nagyjából hat méterrel növelje a globális tengerszintet. A grönlandi, az alpesi és az antarktiszi jégolvadás nagyjából 20 centiméterrel növelte az óceánok vízszintjét 1900 óta.

Az ENSZ klímabizottságának becslései szerint a globális tengerszint 26-82 centiméterrel növekedhet az évszázad végéig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.