Sarki fényt is láthatunk majd

Újabb erős napszél száguld a Föld felé - vihar lesz!

A NOAA hétfőn este adott ki figyelmeztetést hirtelen megerősödő geomágneses vihar miatt, ám úgy tűnik, hogy a Nap nem nyugszik és kapunk egy újabb dózist.

2015.06.23 11:28ma.hu
NOAA NWS Space Weather Prediction Center

A március 17-eihez hasonló, G4-es erősségű geomágneses vihar érte el a Földet. Miután azonban több napkitörést is észlelt az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA Napdimanikai Obszervatóriuma (Solar Dynamics Observatory) központi csillagunk ugyanazon napfolton, az újabb napkitörés (CME/Coronal Mass Ejection, masszív korona-anyagkidobás) ismét hatással lesz a bolygónkra.

NOAA NWS Space Weather Prediction Center

A Föld felé irányuló kidobódások átlagosan 1-3 nap alatt érik el a bolygót. Főként az elektromos eszközök működését befolyásolhatják, de kárt tudnak tenni az alapinfrastruktúrában és a távközlési műholdakban is. A most észlelt kitörések látványos sarki fényeket eredményezhetnek az égbolton.
  
A kitöréseket előidéző napfoltok gyakorisága, a Nap felszínén kialakuló viharok erőssége 11 éves ciklust ír le. A jelenlegi 2008-ban kezdődött, és éppen felfutó szakaszában tart. Egy-egy napkitörés több mint egymilliárd tonna részecskét képes kilövellni a világűrbe, méghozzá óránkénti 1,6 millió kilométeres sebességgel.
  
A plazmafelhőben lévő nagy energiájú, töltött részecskéket a Föld magnetoszférája általában eltéríti, a két mágneses pólus környékén azonban reakcióba léphet vele, ami geomágneses viharokat gerjeszthet. Ilyenkor a plazmarészecskék az atmoszféra gázatomjaival ütköznek, ionizálják azokat, amire a levegőben levő oxigén és nitrogén fénykibocsátással reagál - ez a sarki fény.

NOAA NWS Space Weather Prediction Center


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.