Könnyen hozzáférhető, alacsony kamat

Kedvező hitelkonstrukciót dolgoztak ki a hatvani vállalkozásoknak

Régi vágyuk teljesült ezzel a hitelkonstrukcióval, mert általa könnyen hozzáférhető, alacsony kamatozású, eszközbeszerzésre, beruházásra fordítható forráshoz juthatnak a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások.

2015.05.20 05:30MTI

A hatvani vállalkozások számára kedvező kamatozású hitelkonstrukciót dolgozott ki a város önkormányzata és a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) - jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, valamint Farkas Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke kedden Hatvanban.

Szabó Zsolt elmondta, régi vágyuk teljesült ezzel a hitelkonstrukcióval, mert általa könnyen hozzáférhető, alacsony kamatozású, eszközbeszerzésre, beruházásra fordítható forráshoz juthatnak a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások.

Rámutatott: a cél az, hogy a vállalkozások minél több alkalmazottat tudjanak eltartani, minél több helyi, környékbeli család tudjon ezekből a vállalkozásokból megélni.

Az államtitkár elmondása szerint a magyar vállalkozások alulfinanszírozottak, forgóeszközre, működésre kevés pénz jut. Hozzátette: ez a szektor "nem volt partiképes" a nagybankoknál.

Farkas Zoltán arról beszélt, hogy 23 éve Hatvan volt az egyik alapítója a HMVTA-nak, így természetesnek tekintették, hogy Eger után Hatvannal is megköti a vállalkozássegítő megállapodást az alapítvány.

Tájékoztatott arról, hogy a hitelkonstrukció keretében tízmillió forintos határig akár tíz éves futamidőre juthatnak 2,5 százalékos kamatozású forráshoz a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások. A hitel induló vállalkozások számára is elérhető.

"Az az üzleti elképzelés, amely 2,5 százalékos kamatszint mellett életképes, azzal érdemes foglalkozni - szögezte le a HMVTA elnöke.

"Filozófiánk, hogy segítsük a vállalkozásokat, a kockázatkezelést nem kockázatkerülésnek értelmezzük" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a kapcsolódó bürokratikus adminisztrációs terheket igyekszik minimálisra csökkenteni a HMVTA.

Az MTI kérdésére a sajtótájékoztatón elmondták: a rendelkezésre álló forrás nem fog kimerülni, a HMVTA várakozása szerint első körben 15-20 vállalkozás igényét is tudják elégíteni.

Farkas Zoltán közölte, hogy az alapítvány - az egri és a hatvani megállapodás után - hasonló konstrukcióról tárgyal Füzesabonyban és Hevesen is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.