Eurostat

USA, EU, Kína - együtt mindenkit lenyomnak

Az EU, az USA és Kína adja az egész világ GDP-jének több mint a felét.

2014.05.03 11:35MTI
Freedigitalphotos Vlado

Vásárlóerő paritáson számolva a 28 tagú Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Kína adja a világ bruttó hazai termékének több mint felét, 50,6 százalékát - derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat közleményéből.

Az adatok tanúsága szerint az Európai Unióé a legnagyobb szelet a tortából, az unió a világ gazdasági teljesítményének 18,6 százalékát adja. Az Egyesült Államok 17,1 százalékot tesz ki, míg a világ legnépesebb országa, Kína súlya 14,9 százalék a világgazdaságban.

Az adatok a 2011-es évre vonatkoznak és a Világbank úgynevezett nemzetközi összehasonlító programjának keretében összesítették őket, amelyben az Eurostat és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is részt vesz. Előbbi az unió tagállamainak adataival, utóbbi az unión kívül országok statisztikáinak feldolgozásával járul hozzá a kezdeményezéshez.

A közlemény az egy főre jutó GDP-adatokat is ismerteti az uniós számokhoz viszonyítva. A grafikon azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban az egy főre jutó bruttó hazai termék másfélszer annyi, mint az Európai Unióban, Kínában viszont nagyjából a harmada az uniós átlagnak. Az ázsiai nagyhatalom egyelőre a világ átlagától is elmarad, amely az uniós adatnak körülbelül a negyven százalékára tehető.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.