Képtelen gyors és hatékony döntéseket hozni

Simonyi: az amerikai elit mélységesen polarizálódott

Olyan mélységesen polarizálódott az amerikai elit és a politikai döntéshozatali rendszer, hogy nem képes gyors és hatékony döntéseket hozni.

2011.08.08 16:17MTI

Ez az egyik legfőbb tanulsága az amerikai adósságplafon megemelése körüli vitának és az amerikai adósosztályzat leminősítésének Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint.
   
A volt diplomata felhívta a figyelmet arra: minden országnak az az érdeke, hogy a konszenzusteremtés felé mozduljon el az elit.
   
Nem az Egyesült Államok, hanem ország politikai elitje veszítette el az AAA besorolást - idézte Barack Obama elnököt az egykori nagykövet, megjegyezve, "ebben nagy igazság van".
   
Simonyi András azt mondta, a legnagyobb meglepetést az okozta, mennyire nehezen született meg az egyetértés az adósságplafon emeléséről, a Standard and Poor,s (S&P) hitelminősítő lényegében "ezt árazta be".
   
Hangsúlyozta: az amerikai politikai rendszerben hosszú évtizedek óta először merült fel, hogy nem jutnak konszenzusra ebben az ügyben. Az Egyesült Államok politikai rendszere először mutatott olyan anomáliákat, amelyek majdnem fizetésképtelenségbe sodorták az országot - mondta, s ez szerinte azért drámai, mert mindenki Amerikához méri magát.
   
A végzetes amerikai belpolitikai szembenállással kapcsolatban megállapította: a tengerentúlon az a hangulat uralkodik, hogy az egész elit csődöt mondott. Jó lenne, ha az Egyesült Államok visszatérne arra az útra, ahol az elit a konszenzusteremtés irányába mozdul el - mondta, hozzáfűzve, ez más országok szempontjából is fontos, hiszen Amerika, tetszik, nem tetszik, egyfajta mintát szolgáltat - tette hozzá.
   
Simonyi András ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a hitelminősítők véleménye nem megdönthetetlen. Azt mondta, az S&P "nagyon mellétalált", amikor 2008-ban egy sor vállalatnak, banknak és befektetési alapnak a legjobb, AAA minősítést adta, s "félév múlva, kiderült, nem ér semmit".

Az amerikai adósosztályzat leminősítése kapcsán úgy fogalmazott, "sokkal színesebb a kép, mint ami alapján döntöttek". Azt is elmondta, sok jelentős befektető, akik amerikai államkötvényekben tartják a pénzüket, úgy vélik, nem volt szükség a leminősítésre.
   
Simonyi András elmondta: Obama elnök az adósságplafonról folytatott vitában igyekezett konszenzust teremteni, de ezt nem középen találta meg, jelentős gesztust tett a republikánusoknak. Obama - már a 2012-es elnökválasztásra tekintettel - úgy gondolta, ebben a vitában középre nyithat, így nem engedett a pártjában jelentős adóemelést, a gazdagok megadóztatását követelő radikálisoknak.

"Nagy taktikázás folyt, a baj az, hogy az amerikai választásokkal kapcsolatos taktikázásnak iszonyú következményei lehetnek az amerikai és az egész világgazdaságra" - mondta, hozzátéve, az adósságplafonról szóló vitának nincsenek győztesei, mindkét oldal vesztes, talán csak a töredéknyi radikális csoport, a Tea Party mozgalom könyvelhet el győzelmet zsarolásával.
   
Simonyi András szerint Obamának a Demokrata Párton belül nincsen komoly kihívója, így a középen álló mérsékelteket kell megcéloznia, csak arra mozdulhat, a baloldalon sok szavazatot nem szerezhet.

A republikánus kihívók sorában a "legérdekesebb személyiségnek" a mérsékelt Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót tartja, aki - mint rámutatott - a helyzetet kihasználva azzal támadja Obamát, hogy elnöksége alatt következett be az a történelmi pillanat, amikor az Egyesült Államok adósbesorolását első alkalommal leminősítették.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.