Tudomány

16 év után nyugdíjazta legendás űrtávcsövét a NASA

Több mint 16 év szolgálat és 6000 űrben töltött nap után után befejezte küldetését a Spitzer csillagászati műhold, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) infravörös tartományban működő űrteleszkópja.

2020.01.31 19:16MTI

A NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) csütörtökön helyezte nyugalmi állapotba a Cape Canaveralból 2003. augusztus 25-én felbocsátott eszközt. A Spitzer sikerességét jól mutatja, hogy küldetését ötször is meghosszabbították. Egyik leglátványosabb eredménye hét Föld-méretű, részben lakható övezetben fekvő exobolygó felfedezése a Trappist-1 törpecsillag körül.

A JPL közleménye szerint "a Spitzer új csodákat tárt fel a Naprendszerben, a galaxisunkban és azon túl, a kozmosz teljesen új aspektusairól szerzett ismereteket, sok lépéssel előrevitt minket az univerzum működésének megértésében, az eredetünkkel kapcsolatos kérdések megközelítésében, és annak vizsgálatában, hogy egyedül vagyunk-e a világűrben vagy sem".

A Spitzer az amerikai Nagy Obszervatóriumok sorozat negyedik, egyben utolsó tagja a Hubble, a röntgensugaras Chandra és a gammasugaras Compton mellett.

A bolygókutató intézet az infravörös űrtávcső tudományos eredményei között sorolja fel üstökösök és kisbolygók kutatását a Naprendszerben, egy korábban azonosítatlan gyűrű felfedezését a Szaturnusz körül, a csillagok és bolygók keletkezésének, a csillagrendszerek ősuniverzumtól napjainkig tartó evolúciójának, továbbá a csillagközi por összetételének a tanulmányozását, Naprendszeren kívüli bolygók felfedezését és légkörük megismerését.

A Spitzer által nyújtott csúcstechnológiát felhasználták magyar kutatók is, a Magyar Tudományos Akadémia egy 2018-as közleménye szerint "az exobolygókra vadászó Kepler és a fiatal csillagrendszerek infravörös sugárzását vizslató Spitzer űrtávcső egyesített erejével tárta fel egy magyar kutatócsoport a DQ Tau rendszerében zajló fizikai folyamatokat".

A nyugdíjba küldött Spitzer utódja a James Webb űrtelepszkóp lesz, amely ugyancsak infravörös tartományban kutatja majd a világmindenséget, a jelenlegi tervek szerint 2021 márciusától. Feltéve, hogy a rajta végzett munka nem csúszik többet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.