Tudomány

Először fedezték fel plioszaurusz maradványait Ausztriában

Az állat 5-6 méteres lehetett.

2019.10.12 12:31MTI

Először fedezték fel plioszaurusz maradványait Ausztriában. Ez a tengeri szauruszfaj első, Ausztria területén talált lelete és az első kréta kori plioszaurusz-maradvány a teljes alpesi térségen – közölték a Bécsi Természettudományi Múzeum (NMH) munkatársai. Alexander Lukeneder paleontológus tudományos szenzációnak nevezte a felfedezést.

Az NMH paleontológiai kutatása keretében az Ebensee közelében lévő úgynevezett Langbath-zónában fedeztek fel egy fogat egy olyan kőzetrétegben, mely 132 millió éve, az alsó kréta földtörténeti korban rakódott le. "Nem ismertem fel rögtön, mi volt az és elcsomagoltam a leletet. Egy kollégám, Nyikolaj Zverkov, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa azonosította, hogy ez egy plioszaurusz foga" – mondta el Lukeneder.

A plioszauruszok a Sauropterygia alrendbe tartozó uszonyos gyíkok. A tengerben élő hüllők rövid nyakkal és hosszúkás koponyával rendelkeztek. Legismertebb képviselőjük az akár tíz méteresre is megnövő Liopleurodon volt. "A plioszauruszok ezen csoportjának szájában 60-100 hegyes, a krokodilokra jellemző fog sorakozott, koponyájuk akár 2-3 méter hosszú is lehetett" – mondta Lukeneder, aki az állatok kinézetét a Jurassic Park filmsorozat moszaszauruszaihoz hasonlítja.

A Cretaceous Research című szaklapban bemutatott lelet egy másfél centiméteres, gyökér nélküli fog. Lukeneder becslése szerint az állat 5-6 méteres lehetett. "A plioszaurusz ammonitákkal táplálkozott, de kora csúcsragadozójaként cápákra is vadászott" – véli a kutató. A fogon ennek megfelelő kopási jelek láthatóak.

Mikro-CT segítségével végzett vizsgálatokkal betekintettek a fog belsejébe is, ahol "ősi szuvasodás" nyomai láthatóak.

Az Alpok térségének eddigi egyetlen, plioszaurusztól származó lelete 160 millió évvel ezelőttről, a Jura földtörténeti korból származott. Azt a maradványt Észak-Olaszországban találták. Egymás közt a kutatók Pliosaurier austriacusnak nevezték el az osztrák őshüllőt. A tudósok szerint a Thalassophonea csoport képviselője.

Lukeneder meg van róla győződve, hogy a lelőhely tengeri üledékeiben plioszauruszok további maradványait fedezhetik fel.

A fog 2020-tól az NHM kiállításán lesz látható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.