Állati

Újabb madárritkaság bukkant fel hazánkban

Egy fehércsőrű búvárt találtak, amelynek megfigyelésére mindössze másodszor kerül sor Magyarországon.

2019.02.08 08:57ma.hu

Szerda délelőtt, Hódmezővásárhely határában Ampovics Zsolt szegedi madarász egy fehércsőrű búvárt talált, amelynek megfigyelésére mindössze másodszor került sor hazánkban, írja Facebook-oldalán az MME Csongrád megyei csoportja. Az első megfigyelés a Balatonon történt 3 évvel ezelőtt.

Mint írják, a búvárok nagytestű, vadlúd méretű vízimadarak. Nevüket arról kapták, hogy nagyon mélyre buknak le annak érdekében, hogy megszerezzék táplálékukat, amelyet halak, rákok és csigák tesznek ki.

Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár, ebből az első kettő szórványos, a harmadik azonban ritka vendége hazánknak. Ez a faj Európában nem költ, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel.

Telelő egyedei, nagyon kis számban, Észak-Norvégiában foglalnak csak elő, így az előfordulása kisebb szenzáció, nem csak hazánkban, hanem európai szinten is. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.