Tudomány

A déli félteke legnagyobb hullámát mérték Új-Zélandon

A déli félteke vélhetően legnagyobb, 28,8 méteres hullámát mérték kutatók Új-Zélandon.

2018.05.11 19:02MTI

A hullám méretét egy bója rögzítette az új-zélandi Campbell-szigetnél a Csendes-óceán déli részén a héten - közölte a meteorológiai szolgálat.

Ezzel megdőlt az eddigi 22,03 méteres rekord, amelyet 2012-ben Tasmániában mértek. Az északi féltekén ennél nagyobb hullámokat is regisztráltak.

Az Új-Zélandi Meteorológiai Szolgálat márciusban üzemelte be napelemmel működtetett bójáját. A Campbell-sziget környéki terület heves viharairól ismert, eddig azonban bonyolult volt mérni a hullámok méretét.

A nyolcemeletnyi hullámot a térségben uralkodó mély alacsonynyomású rendszer és a mintegy óránkénti 120 kilométeres szél okozta - mondta Tom Durrant, a MetService oceanográfusa a BBC online hírportálnak. Hozzátette: ez egy nagyon izgalmas esemény és ismereteik szerint ez volt a legnagyobb hullám, amelyet valaha rögzítettek a déli féltekén.

A bója három óránként húsz percet rögzít. Durrant szerint elképzelhető, hogy volt nagyobb hullám is, amelyet azonban nem regisztrált.

A Meteorológiai Világszervezet nem rögzít különálló hullámokra vonatkozó adatokat, hanem az egymást követő tengeráramlások átlagát, azaz a "kiemelkedő hullámmagasságot".

A rekorder hullám rögzítésekor tomboló vihar idején 14,9 méteres volt a kiemelkedő hullámmagasság. Ez rekord a Csendes-óceán déli részében, de az Atlanti-óceán északi részében 2016-ban közel 19 métert mértek - mondta Durrant. A szakértő szerint a viharok szinte akadálytalanul zúdulnak végig a Csendes-óceán déli részén, mivel nagyon kevés itt a szárazföld.

"Még a kaliforniai szörfösök is megtapasztalhatják ennek a viharnak az energiáját, amikor nagyjából egy hét múlva eléri az állam partjait" - emelte ki Durrant.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.