Több mint egymillióan írták alá a petíciót

Az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását

Uniós tisztviselők szerdai bejelentése szerint az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását, miután több mint egymillióan írták alá azt a petíciót, amelyet egy, az állatok élveboncolása ellen tiltakozó csoport kezdeményezett.

2015.03.05 19:28MTI

Az Állítsuk meg az élveboncolást! (Stop Vivisection European Citizens' Initiative - ECI) európai polgári kezdeményezés 1,1 millió aláírót állított maga mellé, ennek alapján az Európai Unió a javaslat megfontolása mellett döntött.

A ilyen kezdeményezések esetén legalább 7 tagállamból legkevesebb 1 millió aláíróra van szükség ahhoz, hogy az Európai Unió eljárást indítson az ügyben. A mostani kezdeményezés aláírói kilenc tagállamból, köztük Magyarországról kerültek ki.

Az Európai Bizottság közölte, a következő három hónapban meghívják a kezdeményezés alapítóit, hogy azok elmagyarázhassák az elképzelésieket. Ezt követően az Európai Parlament nyilvános meghallgatást tart a kérdésről.

Az eljárás végén az Európai Bizottság eldönti, hogy a hallottak fényében a törvényhozás részévé teszi-e a kezdeményezés által megvalósítani gondolt lépéseket, esetleg más módot választ a kezdeményezés céljainak elérésére, vagy pedig teljes mértékben elutasítja a petícióban foglaltakat - tájékoztatott a szervezet.

A kezdeményezés aláírói ellenzik azt a 2010-es uniós törvényt, amely ugyan engedélyezi az állatokon végzett kísérleteket, de előírja azt is, hogy, ahol csak lehetséges, más eljárásokkal helyettesítsék őket, és a fájdalom mértékét tartsák a lehető legalacsonyabb szinten.

A petíció ezzel szemben az állatkísérletek teljes betiltását szeretné elérni. Az unió adatai szerint 2011-ben mintegy 11,5 millió állatot vetettek alá valamilyen tudományos célú kísérletnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.