Elképesztő nyomáson és hőmérsékleten
Mogyoróvajból gyémántot
Igaz, egy két-három milliméteres példány előállítása akár hetekig is tarthat. Fülünkben, ujjainkon valószínűleg nem fogjuk viszont látni ezeket az ékköveket, de az ipari felhasználás profitálhat az új technikából.
2014.11.12 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.huNémetországi kutatólaboratóriumában Dan Frost a Föld magjához közel(ebb)i állapotokat tudott előállítani. A Bayerisches Geoinstitut falai között szimulálta a kutató a közel 3 ezer kilométeres föld alatti mélységet, a 2200 Celsius fokos hőmérsékletet és a tengerszinten mérhető légnyomás 1,3 milliószorosát. Ennek során bukkant rá a gyémántkészítés új, innovatív módjára.
Egy ősi elképzelés szerint a sziklák a földköpenyben, nagy nyomáson elvesztik az óceánokban magukba szívott széndioxidot. Az olvadt vas pedig az így felszabaduló gázból kivonja az oxigént, vagyis tiszta szén marad vissza. Ez a szén ezen a hőmérsékleten és nyomáson gyémánttá préselődik. Frost képes volt létrehozni ilyen körülményeket, és azt vette észre, hogy gyémánt formálódik laborjában.
Tekintve, hogy minden élelmiszer - sőt, akár az összes, földi élőlényt ide lehetne sorolni - tartalmaz szenet, a kutató sikeresen hozott létre gyémántot a közkedvelt mogyoróvajból (is). Igaz, a kenyérre kenhető finomságban a szenet megkötő hidrogén kicsit mocskosabbá tette a végeredményt, mint amire számított. További szépséghiba, hogy még a legjobb körülményeket biztosítva is lassú eljárásról beszélünk. "Ha egy két-három milliméteres gyémántot szeretnénk létrehozni, akkor ahhoz hetekig kell hagyni kibontakozni az eljárást" - nyilatkozta a BBC Future-nak Frost.
Ennek ellenére a technika hasznos lehet, például szupravezetők létrehozására vagy az ipar számára, mely folyamatosan igényli a szupererős gyémántokat.