Élőben a "villából"

Kukkoljon rétisast!

A rétisas igen érzékeny, óvatos faj, amelyet nagyon nehéz közelről megfigyelni a szabad természetben. De nem kell lehetetlen helyekre felmászni, és nincs szükség távcsőre sem, nézze élőben a rétisas-családot az íróasztala mellől!

2014.03.18 08:10ma.hu


Live streaming video by Ustream

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ötletének köszönhetően a nagyközönség is figyelemmel követheti egy vadon élő rétisas pár életét.

A projekt egyik célja a Górési természetvédelmi mentőhely működési feltételeinek javítása volt, ahol "gondozottként" rendszeresen fordulnak meg a rétisasok (Haliaeetus albicilla). A ragadozómadarak védelme érdekében – ami a telep munkájának fő célja – monitorozási, ismeretterjesztési és szemléletformálási célból a térségben költő rétisas pár fészkéhez webkamerát helyeztek ki, mely segítségével további vizsgálatok végezhetőek a madár természetbe való visszailleszkedésével kapcsolatban is. A cél elsősorban az információszerzés, hogyan zajlik ennek a fenséges ragadozónak az élete, miként költi ki tojásait és neveli fel fiókáit. Emellett kiemelt jelentősége van az ismeretterjesztésnek is, hiszen a rétisas igen érzékeny, óvatos faj, amelyet nagyon nehéz közelről megfigyelni a szabad természetben. A faj magyarországi állománya jelenleg mindösszesen 280-290 pár, ez szerencsére az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. A kamera segítségével azok is megismerhetik őket, akiknek kevesebb lehetőségük van kijutni a természetbe. A rétisas Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A projekt a „Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén” című (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0009) pályázat keretében az Európai Unió és hazai költségvetés finanszírozásában valósult meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.