A végtelenbe, és tovább!

Úton van a Mars felé az indiai űrszonda

Vasárnap elhagyta Föld körüli pályáját és úton van a vörös bolygó felé vezető 680 millió kilométeres úton az első indiai Mars-szonda, a Mangaljaan.

2013.12.01 16:12MTI
Fotó: ISRO

Az 1350 kilogramm súlyú szondát még november 5-én lőtték fel egy kelet-indiai szigetről, Szriharikotából. Az indiai Mars Orbitális Misszió keretében az ázsiai ország először küldött bolygóközi küldetésre űrszondát - közölte az indiai űrkutatási szervezet, az ISRO szóvivője.

A Mangaljaan (amelynek hindi jelentése Mars-űrhajó) 300 nap alatt 780 millió kilométert tesz meg, hogy jövő szeptemberre elérjen a vörös bolygóhoz. A Mangaljaan a tervek szerint legalább hat hónapig vizsgálja majd a Mars felszínét és légkörét. Amikor legjobban megközelíti a bolygót, 365 kilométerre lesz a felszínétől, az orbitális pálya legtávolabbi pontján pedig a Marstól 80 ezer kilométerre halad el.

Az űrszonda fedélzetén található öt napenergiával működő műszer a marsi éghajlat működéséről gyűjt adatokat és azt kutatja, hogy mi történhetett a vízzel, amely egykor feltehetően nagy mennyiségben fordult elő a Marson. A szonda metán nyomait is keresi a Mars légkörében, ez az életfolyamatok egyik kulcseleme, geológiai folyamatoknál is keletkezhet.

Az űrszonda ugyan nem képes elegendő adatot továbbítani a Földre ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre határozott választ lehessen adni, de szakértők szerint az adatokból pontosabb képet kaphatunk a bolygók fejlődéséről, arról, hogy milyen körülmények szükségesek az élet kialakulásához, és vajon hol létezhet még élet a világegyetemben.

India négy éve teljesítette első sikeres űrmisszióját: szondája vízmolekulákat fedezett fel a Hold kőzetében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.