Élőben közvetítik

Kotló rétisaspárt lehet kukkolni a neten

Népszerűségnek örvend egy kotló rétisaspár életének internetes közvetítése Lengyelországban.

2012.04.24 10:40MTI

Naponta több ezer lengyel nyitja meg az állami erdészet honlapját, hogy bekukkanthasson az ország címerén szereplő fehér sassal azonosított madárfaj fészkébe.

A 2,5 méter átmérőjű, két méter magas fészek egy 120 éves fenyőn található. Az infravörös kamerát januárban szerelték fel a 2002 óta ismert fészkelőhelyen, ahol március óta valószínűleg két tojáson kotlanak felváltva a szülők. A fiókák kikelése másfél héten belül várható.

A második világháború után a rétisasok (Haliaeetus albicilla) csaknem kihaltak Lengyelországban, számukat legfeljebb 50 párra becsülték. A fokozottan védett fajt csak az erdészek, a kutatók és a természetbarátok közös erőfeszítésének köszönhetően sikerült megmenteni, így jelenleg több mint ezer rétisaspár fészkel az országban: elsősorban a Tengermelléken és a Mazuri-tavaknál.

A lengyel erdészek bizakodással tekintenek a jövőbe, mert a rétisasok száma évről évre a városiasodott és iparosított területeken is nő, ami a természet javuló állapotára utal.

Az élőben megtekinthető fészek Lengyelország központi részében található, ahol korábban nem is észlelték a madárfaj példányait.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.