Romboltak a heves esőzések

Összeomlott egy ókori oszlop Pompejiben

Valószínűleg az utóbbi idők heves esőzései miatt omlott össze egy oszlop a világörökség részeként nyilvántartott Pompeji egyik legjobb állapotban lévő épületénél.

2011.12.23 21:31MTI

A baleset a világhírű műemlék épületegyüttes Loreius Tiburtinus házának - vagy másik ismert nevén az Octavius Quartio házának - egyik nyitott kerti lugasában történt. Az állami televízió szerint az oszlop valószínűleg a közelmúlt heves esőzései miatt omlott össze.
   
A dél-olaszországi romváros egyik legjobb állapotban lévő épületeként számon tartott Loreius Tiburtinus ház egy előkelő helyi család leszármazottainak volt egykor az otthona. Az épület a látványos szökőkutakkal és freskókkal díszített kiterjedt udvarának köszönheti a hírnevét. Az elmúlt hónapokban számos hasonló baleset történt a helyszínen. 
Idén októberben a Nola-kapu mellett dőlt össze egy ókori falszakasz, szintén a zord időjárás miatt, míg tavaly faldarabok és egész épületek omlottak össze, köztük a Schola Armaturarum is: a freskókkal díszített épületben készültek fel egykor a gladiátorok a harcra.
   
Műemlékvédők már egy ideje komolyan aggódnak amiatt, hogy az adósságválsággal és gazdasági visszaeséssel küzdő ország nem tesz eleget a világörökség részeként nyilvántartott egyedülálló helyszín megfelelő karbantartásáért. Novemberben az UNESCO és az olasz kormány megegyezett, hogy közös erővel helyreállítják a közelmúltban összeomlott villákat és egyéb épületeket.
   
A Nápolyhoz közeli egykor virágzó római kori várost a szomszédos Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Pompejit hatalmas hamutömeg lepte be.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.