3-0 a horvátoktól

Női röplabda Eb - Újabb magyar vereség, csoda kell a továbbjutáshoz

A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott Horvátországtól a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörének hatodik játéknapján, a Papp László Sportarénában szerdán.

2019.08.28 20:24MTI
MTI/Czagány Balázs

A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott Horvátországtól a budapesti társrendezésű Európa-bajnokság csoportkörének hatodik játéknapján, a Papp László Sportarénában szerdán. A magyarok továbbjutási esélyei a vereséggel minimálisra csökkentek: ahhoz, hogy Jan De Brandt szövetségi kapitány csapata ott legyen a nyolcaddöntőben, 3-0-ra vagy 3-1-re le kell győznie az előző két Eb-n ezüstérmes, a mostani tornán eddig szettet sem veszítő hollandokat, valamint az azerieknek ugyanilyen arányban kell megverniük a román válogatottat csütörtökön.

Eredmény, C csoport: Magyarország-Horvátország 0-3 (-20, -23, -33)
Magyarország: Sándor R. 8, Nagy E. 1, Németh A. 11, Szakmáry 19, Pekárik 8, Tálas, csere: Molcsányi (liberó), Török 1, Gyimes 5, Dékány, Bleicher, Bokorné 2, szövetségi kapitány: Jan De Brandt

A magyar válogatott a pénteki nyitónapon meggyőző játékkal 3-0-ra legyőzte az észteket, szombaton a románoktól 3-1-es vereséget szenvedett, majd hétfőn az azeriektől kapott ki 3-0-ra. A horvátok 3-2-re kaptak ki Azerbajdzsántól a nyitónapon, majd 3-1-re legyőzték Észtországot, később a hollandoktól elszenvedett 3-0-s veresége után 3-1-re nyertek a román válogatott ellen.

A két csapat az utóbbi években többször is összecsapott egymással: 2017-ben világbajnoki selejtezőn Eszéken 3-2-es magyar győzelem született, a tavalyi Európa-ligában Budapesten 3-1-re nyert Jan De Brandt csapata, ezt követően viszont sorozatban háromszor a horvátok örülhettek: kétszer 3-2-re, egyszer 3-1-re nyertek.

A belga szakember ezúttal sem változtatott kezdőcsapatán, ugyanazok kezdtek, akik az előző három mérkőzésen.

Mintegy négyezer néző előtt Sándor Renáta indította útjára a labdát, és bár az első labdamenetek után még egyenlő volt az állás, 12-8-as horvát vezetésnél De Brandt máris cserélt: Sándort a tavasszal a Vasas színeiben magyar bajnok Török Kata váltotta. Mindkét csapat sokat rontott, a játék nem volt magas színvonalú, de a magyar válogatott a horvát hibák ellenére sem tudott közelebb lépni. A horvátok szinte végig vezetve 25 perc alatt előnybe kerültek.

Bár a második szett negyedik pontjára már négy helyen változott a magyarok összeállítása, a játékuk ennek ellenére nem javult jelentősen. Gyimes ásznyitásával ugyan négypontos hátrányból mínusz egyre zárkózott a hazai együttes, újabb hibáinak következtében nem tudott egyenlíteni. A felvonás második fele ötpontos horvát előnyről indult, de a magyarok egymást követő négy eredményes blokkal ismét szorossá tették az állást.

A közvetlen hajrá 21-16-os horvát vezetésről kezdődött, de a házigazda - ezúttal az időközben visszaállt Sándor Renáta nyitássorozatával - 21-21-nél utolérte ellenfelét. A folytatásban két buta hibát követett el a magyar együttes, a horvátok pedig nem tették meg azt a szívességet, hogy kiengedjék a kezükből a szettet.

A harmadik felvonás elején jobban játszottak a hazaiak, koncentráltabbak voltak riválisuknál, több jó befejezést is bemutatva ezúttal ők vezettek több ponttal. A horvátok a szett középső szakaszában tartották a lépést a magyarokkal, de Szakmáry Gréta pontjainak köszönhetően a hajráig két pontnál közelebb nem tudtak zárkózni. Húsz fölött az ellenfél utolérte a házigazdát, 23-22-nél pedig már vezettek a horvátok, de az igazi izgalmak csak ezután következtek: mindkét csapat többször is sikeresen vette igénybe a videobíró segítségét, de a horvátok - öt magyar szettlabda hárítása után - hatodik mérkőzéslabdájukat érvényesítve megnyerték az összecsapást.

A meccs legeredményesebb játékosa a horvátok BL-döntős feladóátlója, Samanta Fabris volt 25 ponttal, a magyarok közül Szakmáry 19 pontot szerzett.

A magyarok csütörtökön 18 órától zárják a csoportkört a már biztosan első helyen végző hollandok ellen.

korábban:
Azerbajdzsán-Észtország 3-2 (20, -18, 22, -22, 11)

Az állás:
1. (és továbbjutott) Hollandia 4 győzelem/0 vereség,
2. (és továbbjutott) Azerbajdzsán 3/1,
3. (és továbbjutott) Horvátország 3/2,
4. Románia 2/2 (6),
5. Magyarország 1/3,
6. Észtország 0/5

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.