Olimpia

Tokió 2020 - Újrahasznosított műanyag palackokból készülnek a dobogók

A pódiumok összeállításához 24,5 tonna használt műanyag, valamint nagyjából 400 ezer mosószeres palackot szedtek össze.

2020.09.29 23:30MTI

A jövő évre halasztott tokiói olimpia és paralimpia szervezői bejelentették, elegendő műanyag palackot gyűjtöttek ahhoz, hogy ezek újrahasznosításából készítsék el az éremátadásokhoz a dobogókat.

A pódiumok összeállításához 24,5 tonna használt műanyag, valamint nagyjából 400 ezer mosószeres palackot szedtek össze. A szervezők azt remélik, ezzel is hozzájárulnak az ötkarikás játékok fenntartható lebonyolításához, mivel a klímaszakértők a sportrendezvényeket illetően is felhívták a figyelmet a környezetvédelmi szempontok fontosságára.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz beszámolója szerint a műanyagok újrahasznosítására vonatkozó programot tavaly júniusban indították el, Tokió lakosait kérték fel arra, hogy a használt palackokat gyűjtsék össze. Ezen kívül nagykereskedések és 113 japán iskola, valamint az olimpia egyik szponzora, a P&G Group is hozzájárult a gyűjtéshez.

A kampány már márciusban elérte a kitűzött célt, de a koronavírus-járvány miatt abban a hónapban született meg a döntés a játékok jövőre halasztásáról.

Az olimpiák és a paralimpiák történetében ez az első alkalom, hogy ilyen gyűjtéssel és ezen a módon gyártják a dobogókat, de a szervezők abban bíznak, hogy a játékok lebonyolítása során 99 százalékban újrahasznosított anyagokkal tudnak majd dolgozni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.