A leghatékonyabb krémek

Tippek a bársonyos kézért

A kéz bőre az egyik legérzékenyebb terület a testünkön, a téli hideg időjárásban nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy megfelelően ápoljuk.

2010.10.20 12:00mahu/ vitaminsziget

Ha a testünket zuhanyzás után bekrémezzük, sokszor kimarad a kéz, illetve a kar.

Pedig nagyon fontos lenne!

Hisz a kézfejünket borító vékony hámréteg sokkal gyorsabban és szembetűnőbben ráncosodik, mint a testünk többi része, talán csak a szemkörnyék és a dekoltázs érzékeny bőre veheti fel vele a versenyt.

Az idő múlását a kezünkön nagyon könnyű észrevenni, ezért ápolni kell!

Néhány tipp, hogy bársonyos maradjon:

1. Hordj kesztyűt! Egy meleg és divatos darab megvédi kezedet a kiszáradástól és a széltől.

2. Minden kézmosás után kend be bőven a kezed speciális hatóanyagokban gazdag kézkrémmel!

3. Krémezd be éjszakára a kezed és húzz rá kesztyűt! Reggel puhább lesz, mint valaha.

Kézápolás

A kézfej bőre nagyon vékony és érzékeny. Védő hidrolipid rétege már húsz éves kor felett elkezd lekopni róla.

Mégis sokan ezt ápoljuk a legkevésbé! Szinte az egész hámréteg elvékonyodik negyvenéves korra, mivel veszít nedvességtartalmából, rugalmasságából, nyúlékonyságából.

Majd ahogy telnek-múlnak az évek a kéz bőre papírszerűbbé válik, és elkezd foltosodni. Különösen a háziasszonyok és a fizikai munkát végzők keze a leginkább megdolgoztatott testrésze.

A mostoha bánásmód mellett még sanyarú körülményeknek is ki van téve: időjárási és hőmérsékleti hatásoknak, gyakori benedvesedésnek, vegyszerek durva támadásának és különböző sérüléseknek, majd az ezeket követő gyulladások veszélyeinek.

Azonban a fenti tények ellenére sokan teljesen elfelejtkeznek a kéz ápolásáról, ami a kéz bőrének eldurvulásához, kirepedezéséhez, a körmök berepedezéséhez vezet.

Mindennapi higiénés okokból a kéznek tisztának és baktériummentesnek kell lennie. Másrészt a víz és a szappan állandó használata (és főleg a mosogatóvízben levő tisztítószerek) megrongálhatják a bőr felhámját, és erőteljes hámlást, valamint a bőr kirepedezését okozhatják.

Vannak olyan bőrtípusok, amelyek hajlamosabbak a kiszáradásra és kirepedezésre. A problémát csak súlyosbítja a hideg időjárás és az elégtelen szárítás.

4. Amikor kezet mosunk, használjunk langyos vizet és egyszerű szappanokat. Bőségesen használjuk a szappant, és mosás után a kezet alaposan öblítsük le.

Száraz törölköző segítségével gondosan szárítsuk meg a kezet, az ujjak közét se hagyjuk nedvesen. Mosás előtt a gyűrűket le kell húzni, mert alattuk szappan maradhat, amely izgathatja a bőrt.

A klórnak és egyéb konyhai vegyszereknek erősen kitett kezek súlyosan kirepedezhetnek. E kémiai szereket ne használjuk nagyobb töménységben, mint ahogy a gyártó javasolja.

A csupasz kezet soha nem szabad kitenni spiritusz, terpentin, benzin vagy száraztisztító folyadékok közvetlen hatásának.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.