Fessük ki magunk az otthonunkat!

Új trend: a természetes festékek!

Végiggondoltuk már, hogy biztonságosnak hitt otthonunk mennyi allergén, esetleg mérgező anyaggal lehet tele? Ólom, higany, különféle mázak és ezek oldószerei, melyek idővel tönkreteszik egészségünket. Szabaduljunk meg ezektől!

2010.08.09 16:00ma.hu

Az 1980-as évek előtt az ólom sok festék és felületkezelő anyag alkotóeleme volt. Ahogy a festékrétegek elöregszenek, esetleg egy felújítás során, amikor a festék lepereg, lehámlik, vagy széttörik, az ólompor a levegőbe kerül.

Az ablakpárkányokon különösen nagy mennyiségű ólompor gyűlhet össze, mivel az ablakok nyitása és zárása koptatja a festéket. Az ólom okozta egészségügyi problémák főként a kisebb gyerekeket veszélyeztetik.

Tippek:

- Úgy csökkenthetjük minimálisra az ártalmas gőzök megjelenését, ha a felhasznált festékek dobozán a címkéket elolvassuk. Válasszunk víz alapú termékeket, ezeknek alacsony vagy nincs illékony gőzkibocsátásuk, valamint olyan olajfestékeket, melyeket természetes összetevőkből készítettek.
- Ügyeljünk arra, hogy a festékek ne tartalmazzanak formaldehidet, halogénezett oldószereket, aromás szénhidrátokat, higanyt vagy higanyvegyületet.
- Figyeljünk, hogy a hozzáadott festékanyagok se tartalmazzanak ólmot, kadmiumot, krómot és oxidjaikat.
- Mindig kerüljük a festék sprayk használatát.
- Festéskor, mázoláskor tartsuk áramlásban a levegőt, csináljunk huzatot.
- Tegyünk egy kis ecetet a szobába, hogy csökkentsük a festékszagot.
- Zárjuk be az ajtókat, ha csak egy helyiséget festünk, így a többibe nem szivárognak be a kellemetlen szagok. Vagy akasszunk fel vásznakat, hogy azt a területet, ahol a festés zajlik, elszigeteljük a lakás többi részétől.
- Kerüljük a kémiai oldószereket, a spirituszt. Ha mégis nélkülözhetetlenek, akkor takarékoskodjunk velük és használjuk újra őket, amennyire csak lehet.
- Csökkentsük minimálisra az ecsetek és a hengerek tisztítását. Csomagoljuk be őket nejlonzacskóba, és másnap használjuk újra.

Léteznek egészséges festékek

Az alacsony illékonyanyag tartalmú festékek, pácok, politúrok víz alapúak. Mivel nem tartalmaznak kőolajszármazékokat, kevesebb gőzt bocsátanak ki. Az ilyen festékek nem, vagy alig tartalmaznak formaldehidet, ólmot.

Valamennyi szaguk természetesen ezeknek is van. A zéró illékonyanyag tartalmú festékek azok, melyekben 0,5 gramm/liter vagy kevesebb illékony anyag található, és ezeket úgyis tekinthetjük, mint amelyek nem tartalmaznak ilyen anyagot.

A természetes festékek és fedőanyagok növényi olajokból és színezékekből, agyagból, krétából, tejkazeinből, méhviaszból és más természetes hozzávalókból gyártott olaj alapú festékek. Kellemes az illatuk és ritkán okoznak allergiás tüneteket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.