Az elhelyezés szakértelmet igényel

Hogyan rendezzünk be otthoni irodát?

Ma már az otthoni munkavégzés korántsem számít szokatlannak. Ám a megfelelő otthoni munkahely, az úgynevezett "home office" kialakítása nem kevés odafigyelést, sőt szakértelmet igényel.

2010.08.03 11:00ma.hu

Ha azonban nem kívánjuk lakberendező segítségét kérni, gondoljuk végig a következő tíz szempontot, így nem csupán a látvánnyal, de a funkcionális megoldásokkal is maradéktalanul elégedettek lehetünk, és munka után valóban kényelmesen hátradőlhetünk.

1. Vegyük számba, hogy milyen gyakran dolgozunk otthon? Ha csupán heti egy-két alkalommal fordul elő, akkor a nappali egyik sarkában, egy világosabb hallban, vagy épp egy kevésbé sötét alkóvban is berendezkedhetünk. Abban az esetben azonban, ha mindennapi tevékenységhez keresünk helyszínt a megfelelő négyzetmétereken kívül a család életritmusát sem árt számításba venni.

2. Válasszunk, nyugodt, csendes terepet. Erre természetesen a legjobb egy saját dolgozószoba, ám ha önálló helyiség kialakítására nincs is módunk, keressünk egy kuckót közel egy ablakhoz, s legalább egy térbe állított polccal, vagy asztallal, esetleg burkolatváltással jelöljük ki a munkavégzés területét. Ha a munkához elég egy laptop, akár egy nappali sarkában felállított filigrán konzolasztal is előléphet otthoni irodává. Ha a munkához elég egy laptop, akár egy nappali sarkában felállított filigrán konzolasztal is előléphet otthoni irodává.

3. Legyen az asztal a főszereplő! Fontos a mérete, hiszen egy kisebb bútoron képtelenség rendet tartani, ám a túlzottan terjengős darab szükségtelenül sok helyet foglal. Ne érjük be egy ideiglenes megoldással, keressünk olyan modellt, amely megfelelő a munkánkhoz, és nem utolsó sorban szívesen töltünk el mellette hosszú órákat.

4. Valószínűleg szükségünk lesz egy számítógépre, esetleg nyomtatóra, faxra, szkennerre és telefonra. Ezek működtetéséhez nem kevés dugaljra lesz szükség, így nem árt villanyszerelő segítségét kérni. A gépekhez tartozó kábelrengeteget többféle módon is eltüntethetjük. Akár a profi bútorok lábában, speciális kábel csatornájában, vagy egy kifejezetten erre a célra készült csőben.

5. Komfortérzetünk szempontjából a legfontosabb az irodai szék. Ha más nagyobb költséget nem is engedhetünk meg magunknak, egy ergonomikus szék hosszútávon is jó befektetés lehet. A kiválasztott szék legyen görgős, állítható magasságú, dönthető háttámlás. Figyeljünk a kárpitra is, célszerű természetes anyagot, vagy a méltán népszerű légáteresztő háló kivitelű modellt választani.

6. Bár mindannyian jobban szeretünk természetes fényben dolgozni, a mesterséges világításra is gondolnunk kell. A jó asztali lámpa biztos, tehát nehéz, alapon áll, a fény erőssége és a fény iránya szabadon választható, ernyője pedig megvéd a közvetlen fénytől, tehát nem vakít.

7. Munkánk során jó néhány dologra szükségünk lehet. Ezekről írjunk listát, s ennek segítségével tervezzük meg alaposan a tárolást. Fontos, hogy minden kéznél legyen, és az is, hogy munkánk végeztével el tudjunk pakolni. Használjuk ki az íróasztal felett/mellett a falfelületet, s használjunk egyetlen pillanat alatt eltüntethető görgős rendszerezőket, tárolókat.

8. Rend a lelke mindennek, s ez fokozottan igaz egy munkahelyen. A feleslegesen útban lévő tárgyak, papírok nemcsak a látványt rontják, de elvonják a figyelmünket, s a papírhalmokban való keresgélés meglehetősen időt rabló elfoglaltság. Előrelátó tervezéssel mindennek helyet találhatunk, s ne feledkezzünk meg az időszakonkénti selejtezésről sem.

9. Nem elhanyagolható a munkahely hangulata, hiszen ugyan ki töltene szívesen hosszú órákat egy már megunt mintájú tapétával borított fal elé állított, ütött kopott asztal társaságában. Elég némi szabadidő, néhány vödör festék, s egy csapásra trendivé változtathatjuk az irodát, így szívesebben fogjuk munkára magunkat még egy verőfényes délelőtt is.

10. Szinte mindenhol a környezet védelméről, a tudatos gondolkodásról és az újrahasznosításról hallani. Ha természetes anyagokat és lebomló műanyagokat használunk, ha esténként áramtalanítunk, nem használjuk feleslegesen a nyomtatót és a papírral is takarékoskodunk, máris tettünk valamint bolygónk védelmében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.