Chili, feketebors, gyömbér-zsírégetők a konyhából
A csípős étel némileg gyorsítja az anyagcserét
A hideg tél során gyakrabban kaphatunk kedvet melegítő és serkentő hatású, csípős ételekhez. Az emberek régóta hisznek benne, hogy a csípős ételek serkentik az anyagcserét.
2010.06.09 07:32ideal.huEzt az állítást már sokszor vizsgálták, és a legtöbb teszt kimutatta, hogy a testhőmérséklet növelkedésekor valóban gyorsul a metabolizmus, bár még bizonytalan, hogy pontosan milyen mértékben, és mennyi időre. A leginkább "felforrósító" anyag a chiliben található capsaicin, amelynek hatására az étkezést követően meglepően sok kalória ég el. Hasonló hatása van a feketeborsnak és a gyömbérnek is.
Az eddigi eredmények alapján kijelenthető, hogy egy tányérnyi chilis étel átlagosan 8%-kal gyorsítja fel az anyagcserét, ami szinte elenyésző növekedésnek tekinthető. A csípős ételek viszont a jóllakottság érzését is erősítik. Kanadai kutatók felfedezték, hogy ha csípős előételeket fogyasztunk, a további fogásoknál mintegy 200 kalóriával kevesebbet veszünk magunkhoz.
A capsaicin tehát étvágycsökkentőnek is tekinthető. Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a csípős ételek súlyosbítják a fekélyes és gyomorégéses tüneteket.