Vissza a természetes módszerekhez!

Nem kell, hogy fájjon a szülés

A természetes és örömteli szülés mindenki számára megtanulható, elérhető.

2014.04.29 18:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Sajnos a hazai gyakorlatban még mindig általános, hogy a szüléseket "levezetik", orvosi feladatnak tekintik, holott létezik egy természetesebb, kevesebb fájdalommal járó, mesterséges beavatkozásokat minimalizáló, mindenki számára elérhető módszer is.

Az ötvenes években dolgozták ki a hipnoszülés (hypnobirthing) alapjait az Egyesült Államokban, szülésznők, pszichológusok, hypnoterapeuták számára. Marie F. Mongan saját gyermeke világra hozatalához igyekezett olyan alternatívát találni, amely nem az akkor általánosan elfogadottnak tekinthető kívülről vezérelt szülést tekintette alapvetőnek, hanem a szülés természetes lefolyást igyekezett erősíteni. Tapasztalataiból született a "Szülés, ahol én irányítok!" könyve magyarul is megjelent. A könyv mellett tréning is elérhető, amely a módszer gyakorlati alkalmazására készít fel.

A felkészülés hosszabb folyamat, de a technika elsajátítható már egy öt alkalmas felkészítő tréning alatt is. Erről Kuharcsik Réka, a hazai hipnoszülés egyik vezető terapeutája számolt be, aki már négy éve tart kurzusokat a témában. A szakember az alapokat tíz éve, saját szülésénél ismerte meg, ennek hatására kezdett a test és az elme mélyebb kapcsolatával foglalkozni.

A kanadai Hypnosis Training Institute of Alberta hypnoterápiás intézet kurzusain elérte a legmagasabb, regisztrált klinikai hypnoterapeuta minősítést, amelyet kiegészít hazai, Károli Gáspár Református Egyetemen szerzett mentálhigiénés végzettsége. A hypnobirthing oktatói képzést az európai központok egyikében, Svájcban sajátította el, a szülésfelkészítő anyagok magyarra ültetése is részben az ő munkáját dicséri. Maga a módszer nagyon elterjedt a világban: a 24 éve indult programhoz kötődően 44 országban léteznek hipnoszülés központok.

Miért lesz egyre népszerűbb?
Mindenki számára megtanulható, vallja a szakember, nem szükséges hozzá speciális képesség vagy tudás. Valódi hipnózisról van szó, melynek során a szülő nő lemerül önmagába, s így tudatosan segíti a természetes szülési folyamatait, csökkentve a vajúdás elhúzódását és a szüléssel járó fájdalmakat is.

Érdemtelenül van negatív felhangja hazánkban a hipnózis fogalomnak, állítja a hipnoterapeuta, aki szerint, ha valaki már aludt életében, akkor sokszor átment ezen az állapoton. A hipnózisban elért természetes állapot egyfajta köztes lét az alvás és az éberlét között. Spontán módon is sokszor megtapasztaljuk naponta, csak többnyire nem ismerjük fel, ám a HypnoBirthing tanfolyamokon megtanulják az édesanyák tudatosan elérni ezt az állapotot.

Az önhipnózis és a mélyrelaxálás számos előnnyel rendelkezik. Ezek egyike, hogy serkenthető a természetes ellazulást előidéző emberi hormon, az endorfin termelődése, amely egyébként a morfium fájdalomcsillapító hatásánál erősebb. Speciális légzéstechnikával, szülést segítő vizualizációkkal és az ellazultság lehető legjobb szintjének elérésével válik könnyedebbé a szülés.

Test, idegrendszer, félelem, fájdalom
A program egyik alapköve a félelem elengedése. Amikor a félelem nincs jelen, nem telítődik a szervezet olyan stresszhormonokkal, amik a szövetekben felesleges feszültséget okoznak, meggátolva ezzel a szülés előrehaladtát.

A relaxált testben az izmok ellazulnak, rugalmassá válnak, és a test telítődik saját természetes endorfinjaival. Az endorfinok hatására a központi idegrendszerben lelassul az idegek impulzus kisüléseinek intenzitása és ez a fájdalomérzet csökkenését eredményezi.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.