Nagyon guszta

Ilyen még nem volt: Michelin-csillagos lehet a Ráday utcai Costes

Bár a tulajdonos hivatalos értesítést még nem kapott, sajtóértesülések szerint Magyarországon elsőként kapott Michelin-csillagot a Ráday utcai Costes étterem.

2010.03.16 12:49MTI

Gerendai Károly, az étterem tulajdonosa az MTI megkeresésére azt mondta: hivatalos értesítést még nem kapott az elismerésről, egyelőre ő is csak az újságíróktól hallotta a hírt.

A Michelin ellenőrei a januári séfváltás után jártak az étteremben, akkor a fogyasztás után felfedték kilétüket, egyeztettek a séffel, megnézték a konyhát -
tette hozzá.

Az Index című internetes lap egy blogbejegyzésre hivatkozva írta kedden, hogy a Costes lett Magyarország első Michelin-csillagos étterme. Az ellenőrök mindig anonim módon vizsgálódnak, nem jelentik be előre az érkezésüket, és nem lehet megismerni őket, mert kétszer nem találkozni ugyanazzal - hangoztatta Gerendai.

"Nagyon meglepett, hogy az új séfet ilyen rövid idő elteltével tesztelték és az is, hogy csillagot kapunk" - mondta. A séfeket szakmai előélet és tapasztalat alapján választjuk ki, korábban többüket behívtuk próbafőzésre, a mostani séf pedig megbízható ajánlással érkezett - tette hozzá.

Az idén százegyedik alkalommal várhatóan szerdán megjelenő Michelin gasztronómiai útikalauz első száma 1900-ban látott napvilágot, ám utána sem a két világháború alatt, sem 1921-ben nem jelentek meg újabb kiadványok. A híres csillagokat névtelen ellenőrök osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait, sőt még a mellékhelyiségeit is.

Az elmúlt években sok főszakács inkább kiszállt a Michelin-rendszerből, mondván, hogy az a személyes és anyagi befektetés, amely a színvonal megtartásához szükséges, csupán olyan éttermek számára kifizetődő, amelyek nagy és egyben gyors forgalommal bírnak.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató 22 ország legkiválóbb éttermeiről nyújt tájékoztatást.

A 2009-es Michelin-kalauz összesen 548 éttermet vonultatott fel, melyek közül 26 büszkélkedhet a legnagyobb elismerésnek számító háromcsillagos kitüntetéssel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.