Programajánló

Andrzej Wajda-retrospektív az Uránia moziban

Az életműsorozat első darabja a Hamu és gyémánt.

2016.12.04 01:38MTI

Utóképek címmel indít vetítéssorozatot Andrzej Wajda emlékére hétfőtől az Uránia Nemzeti Filmszínház; a Lengyel Intézettel együttműködésben megvalósuló, áprilisig tartó vetítéssorozat programjában az Oscar-díjas lengyel rendező nyolc nagyjátékfilmje és néhány rövidfilmje szerepel.

Az életműsorozat első darabja a Hamu és gyémánt: a film az október 9-én, 90 évesen elhunyt rendező első nagy nemzetközi sikere volt 1958-ban a Velencei Filmfesztiválon, ahol elnyerte a kritikusok díját. A lengyel honi ellenállás és az új szovjet hatalom közötti konfliktust ábrázoló alkotást az 1956 utáni Magyarországon kezdetben csak a Filmmúzeumban játszották - emlékeztet az Uránia által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

A filmet most eredeti nyelven, felirattal, 35 mm-es kópiáról vetítik az Urániában, ahol megszólal a sorozatot ünnepélyesen megnyitó Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Pörös Géza filmkritikus, a lengyel filmművészet szakértője is.

Látható lesz egy rövidfilm is, amely 2013-ban Wajda köszöntésére készült, s amelyben magyar rendezők - Jancsó Miklós, Szabó István, Enyedi Ildikó, Sára Sándor, Dárday István és Kósa Ferenc - vallanak lengyel kollégájuk hatásáról, jelentőségéről.

A sorozat második vetítésén, január 16-án Az ígéret földje című, 1975-ben készült Wajda-darab kerül sorra, amelyet az elmúlt 120 év legjobb lengyel filmalkotásának választottak meg a közelmúltban szakmabeli honfitársai. A 19. századi Lódz iparosodásának idején játszódó történet a Nobel-díjas Stanislaw Wladyslaw Reymont regényéből készült; a filmet digitálisan felújított változatban láthatja a közönség.

Két héttel később a háború utáni lengyel történelmet megidéző Ember-trilógia első darabja, az ötvenes évek heroikus és vak építőmunkájára visszapillantó Márványember kerül műsorba, majd az 1981-ben a gdanski hajógyárban forgatott Vasember, amely a szocialista rendszer felszámolásában aktív szerepet játszó Szolidaritás mozgalom születését meséli el.

A trilógia záró darabja, a Walesa - A remény embere című film 2013-ban készült el, bemutatva a rendszerváltás ellentmondásos főhősét, Lech Walesát; az Uránia nézői március 6-án találkozhatnak az alkotással.

Március 20-án A wilkói kisaszonyok című darab következik, amely a rendező egyik kedvenc írója, Jaroslaw Iwaszkiewicz azonos című elbeszélését adaptálja. Reményvesztett asszonyi sorsok szép költeménye a film, főszerepben a Cybulski utáni korszak lengyel színészbálványával, Daniel Olbrychskival.

Bekerült a sorozatba a lengyel nép egyik legnagyobb 20. századi tragédiáját feldolgozó film, a Katyn is. A rendező apja maga is a szovjet mészárlás áldozata lett, így személyes indíttatás is vezette Wajdát a sokáig tabu témának számító esemény megfilmesítésére.

Az alkotást 2007-ben a legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra is jelölték, ahogy korábban a mester több filmjét is. A sorozat zárásaként, egyúttal a 2017-es Lengyel Filmtavasz nyitányaként Wajda utolsó rendezése, a 2016-ban bemutatott Emlékképek kerül vászonra április 20-án.

Ráadásként, szintén a fesztivál részeként rövidfilm-válogatással, Wajda kisfilmjeivel zárul a Wajda-retrospektív.

A vetítéssorozat részletes program ezen a honlapon érhető el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.