Programajánló

Három fontos birkózóesemény lesz a jövő héten Budapesten

A nem olimpiai kategóriák világbajnokságának szervezését magyar kezdeményezésre fogadta el az UWW.

2016.12.02 01:30MTI

A kötöttfogású klubvilágkupát, a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát és a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnökségének ülését rendezik meg jövő héten Budapesten, ahová 800 vendéget várnak a szervezők.

A magyar szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján Németh Szilárd elnök jelezte, mindhárom esemény elnyerése nagy sportdiplomáciai sikernek számít. Mint mondta, a klubvilágkupát Irán szokta megrendezni, s a két szövetség között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően sikerült elérni, hogy ezúttal a magyar fővárosban gyűljenek össze a világ legjobb kötöttfogásúi. A nem olimpiai kategóriák világbajnokságának szervezését pedig magyar kezdeményezésre fogadta el az UWW.

A klubvilágkupát csütörtökön és pénteken, míg a vb-t szombaton és vasárnap rendezik meg a BOK Csarnokban (volt Syma), ahová ingyenes a belépés mind a négy napon.

Komáromi Tibor szakmai alelnök jelezte, a világkupán 16 csapat szerepel. Magyarországot és Iránt két-két együttes képviseli, de a többi között orosz, ukrán, fehérorosz, örmény és török klubcsapatok is indulnak. Hazai részről Bácsi Péter és Kiss Balázs kivételével a válogatott legjobbjai, így a londoni olimpián ezüstérmes Lőrincz Tamás, és testvére, a Rióban ötödik Lőrincz Viktor, valamint a legjobb utánpótláskorú versenyzők is szőnyegre lépnek.

A nem olimpiai súlycsoportok vb-jén kötöttfogásban az idei Európa-bajnokságon egyformán bronzérmes Korpási Bálint (71 kg) és Szabó László (80 kg), szabadfogásban Molnár József (61 kg) és Gulyás Zsombor (70 kg), a nőknél pedig a márciusban Eb-harmadik Galambos Ramóna (55 kg), valamint a vb- és Eb-bronzérmes, Európa Játékok-győztes Barka Emese (60 kg) indul. A szakmai alelnök szerint valamennyien nemzetközi szinten is jó birkózónak számítanak, így jó szereplést várnak tőlük a szövetségben.

Az UWW elnökségi ülését jövő csütörtökön tartják, s azon a következő olimpiai ciklus feladatainak meghatározása lesz a téma. Németh Szilárd reményének adott hangot, hogy az UWW ezen a megbeszélésén abba az irányba mozdul el, amely által az Európában, így Magyarországon is legerősebb fogásnem, a kötöttfogás látványosabbá válik, s a bírók szerepe hátrébb szorul.

A sajtótájékoztatón "mutatkozott be" a két régi-új szövetségi kapitány, Sike András (kötöttfogás) és Gulyás István (szabadfogás, nők), akik múlt héten nyerték el 2 plusz 2 évre a posztot. A két szakember az eddigieknél erősebb jogosítványokat kap, a felnőttek mellett az utánpótlás-válogatottakért is felel majd. Sike András elmondta, azzal a céllal pályázott és folytatja kapitányi munkáját, hogy 2020-ban Tokióban ne forduljon elő még egyszer, hogy nincs érme a magyar birkózásnak. Egyúttal megjegyezte, annyiban könnyebb lesz a helyzete, hogy tavaly szeptemberben, amikor átvette a szakvezetői posztot, óriási nyomás volt a szakágon, most viszont lesz ideje nyugodtan dolgozni.

Gulyás István 19 évig volt szabadfogású, majd az elmúlt egy évben női kapitány, most pedig mindkét szakág irányítását megkapta. A szakember azt hangsúlyozta, hogy elképzelései egybevágnak a szövetségével, azaz központi felkészülésre van szükség, melyben minden versenyzőnek részt kell vennie. Mint mondta, az eredményekért a kapitány a felelős, így természetes, hogy a munka is az ő elképzelésének megfelelően menjen, s a klubok ezt segítsék.

Németh Szilárd ehhez csatlakozva azt jegyezte meg zárszóként, hogy elnöki kinevezése óta eddig az olimpia miatt nem történtek gyökeres változások a sportág működésében, ám 2017-tel eljött az ideje, hogy az eddigieknél hatékonyabban folyjon a munka, s a jelentős állami támogatásokat eredményesen használják fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.