Ünnepi készülődés

Megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár vasárnap a Városháza parkban. Itt, valamint a Vörösmarty téren és a Szent István téren december 30-ig csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket.

2015.11.30 05:30MTI

"A karácsony a családok ünnepe, de a közösség, a város is ünnepel, díszbe öltözik, fesztivállal készül a látogatók, a turisták előtt" - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Bán Teodóra, a szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az adventi időszak négy pénteki napján neves fellépőkkel jótékonysági koncerteket tartanak, lesz falusi gasztronómiát bemutató látványkonyha pajtával, kovácsműhellyel és a Városháza park fénybe borul.

A rendezvényen ünnepi áldást mondott Süllei László pápai káplán.

MTI Balogh Zoltán

Elmondta, hogy az adventi koszorú első gyertyáját azokért gyújtják meg, akik már nem lehetnek velünk. "A következő gyertya majd a kitaszítottaké lesz, akiknek nagy szükségük van a vigasztalásra, a harmadik adventi gyertya a hősöké, az igazaké, az utolsót pedig egymásért gyújtsuk meg" - tette hozzá.

A vasárnapi eseményen közreműködött a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kórusa, Papp Edit karvezető irányításával.

A Városháza téri programok között van hócsúszda és számos más attrakció. A karácsonyi vásár már november 21-től zajlik, a téren felállított Üvegház is várja a látogatókat. Érkeznek ide óvodás és iskolás csoportok, felvidéki és délvidéki tanulók is. A fesztiválon az óriási adventi koszorú mellett látható a budapesti óvodások és iskolások által feldíszített fenyőfa-kiállítás és Budapest legnagyobb karácsonyfája a Főkert Nonprofit Zrt. jóvoltából.

Az Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt harmadik alkalommal szervezte meg a Szabad Tér Színház a fővárosi önkormányzat megbízásából a Városháza parkban, amely erre az időszakra Budapest fényligetévé változik.

A tér központi részén felállított fűtött Üvegházban a hét minden napjára hirdettek programot, ahol immár hagyományosan bemutatkoznak a város legjobb művészei, együttesei és tehetséges fiataljai, de vidékről is érkeznek fellépők. Hétköznap esténként mintegy hatvan amatőr művészeti csoport: kórusok, színjátszók, hagyományőrzők, zeneiskolák és színi tanodák növendékei, együttesek, tánccsoportok mutatják be karácsonyi műsoraikat.

A négy adventi hétvégén egész napos rendezvényeket szerveznek. Péntek, szombat és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket, koncertekkel a fiatalokat és a felnőtteket. Idén a fiatal együttesek mutatkoznak be, nemcsak dzsessz, komolyzene, világzene, hanem populárisabb, pop és crossover műfajokban is, és lesz kortárs irodalom zenével programsorozat.

Néhány név a fellépők közül: Fabula Bábszínház, Magyar Népmese Színház, Kabóca Bábszínház, Marica Bábszínháza, Eszme, Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Eszter-lánc Mesezenekar, Words Are Melodies, Szeder, Aurevoir Zene, Windsingers, Jónás Vera, Enyedi Sugárka Jazz Tett, Amoeba, Swing a la Django, Závada Péter és Rátkóczi Huba, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Bachstage, Eastwing Quartet, Butterfly Effect, Góbé és a Mirna.

A jótékonysági gyűjtések idén a gyerekek a gyerekekért mottóval zajlanak: olyan programokat is hirdettek, amelyekre hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekeket hívnak meg. Négy alapítvány megsegítésére négy jótékonysági gálaestet rendeznek: a Piros Orr Bohócdoktorok, a Salva Vita Alapítvány által működtetett Segítő Vásárlás, a Jótékonysági SütiGyár és az Őrzők Alapítvány javára szervezett pénteki gálaműsorokon fellépnek a Virtuózok ifjú tehetségei, a Belmondo zenekar, Berecz András mesemondó és fia, Berecz Mihály zongoraművész, Nagy Kristóf "Bozont" és a Lakatos Pecek Trió.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.