Kékfestőktől a kovácsokig

Képek - Több százan mutatták be a régmúlt mesterségeket

Idén 26. alkalommal rendezték meg a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódó Mesterségek Ünnepét, amelynek szokás szerint ezúttal is a Budai vár adott otthont. Képes beszámolónk az eseményről!

Mesterségek ünnepe - 1. rész képgaléria

2012.08.21 09:59ma.hu

Nehéz a Budai várnál hangulatosabb helyszínt találni a hagyományosan Szent István napi ünnepségekhez kapcsolható Mesterségek Ünnepéhez, de miért is tennék: immáron 26. alkalommal bizonyult tökéletes környezetnek a városi ember számára már csak érdekességszámba menő hagyományos mesterségek bemutatásához a főváros eme kiemelkedő (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt) pontja. A rendezvény középpontjában idén a régi, ritka mesterségek és ezek képviselői álltak, így a már évek óta megszokott kosárfonók, szalmaszövők vagy mézeskalács-sütők mellett ezúttal több sátorban találkozhattunk papírmerítő, bútorfestő vagy kékfestő mesterekkel, mint ahogyan abból is ízelítőt nyerhettek a látogatók, hogy hogyan készül egy cserépkályha vagy egy kemence.

Fotó: ma.hu (A galériához KATT a képre!)


Az augusztus 17-20. között megrendezésre került kavalkád újdonságot is tartalmazott ebben az évben: a népviseletben érkező vendégek fotózáson vehettek részt, a legszerencsésebbek öltözékét pedig a szervezők értékes nyereményekkel is jutalmazták. Ugyancsak újdonság volt az idei ünnepen a Sajtudvar, ahol a legnevesebb hazai sajtkészítő mesterek mutatták be a nagyközönségnek, hogyan készülnek az ízletes finomságok, amelyek akár önmagukban, akár egy finom bor mellett megállják helyüket. Nagy népszerűségnek örvendett Ica, a tehén is, igaz, a vidéktől már teljesen elszokott városi közönség egy része némi fanyalgással fogadta az állat természetes szagát, olyan is akadt, aki kijelentette, ehhez a tejhez nincs bizalma.

Szerencsére a többség érdeklődéssel, nyitottan fogadta a "sztárvendéget", és lássuk be: a sajtot is előszeretettel fogyasztjuk, csak olyankor ritkán gondolunk az eredetére. Ha pedig már az előbb a bort említettük, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a szőlőből készült nedű "jelenléte" a visszatérő látogatók számára nem volt meglepetés, hosszú ideje rendszeres eleme a Mesterségek Ünnepének a borfesztivál, és nemcsak folyékony állapotban, de akár lekvárként is hozzájuthattunk a szőlő levéhez.

Fotó: ma.hu (A galériához KATT a képre!)


A fafaragók, kovácsok, vésők, szövők nézelődése közepette a gasztronómiának is jutott bőven szerep, ki-ki megtalálhatta az ízléséhez leginkább illő finomságot, ahol természetesen szintén a hazai hagyományokon volt a hangsúly, a szlovén finomságok mellett, ők voltak ugyanis az idei fesztivál díszvendégei, bemutatva hazájuk hagyományait.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.