Restaurálták

Újra a régi a Sissit ábrázoló leghíresebb festmény

Újra régi fényében tündököl a Sissit ábrázoló tán leghíresebb festmény, Franz Xaver Winterhalter munkája, amelyen fehér tüllruhában, hajában gyémánt csillagokkal látható Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné.

2012.04.06 14:56MTI

Az alkotás alapos restauráláson esett át. "Mindenekelőtt a korábban már nem látható részletek nyerték vissza fényüket" - mondta Olivia Lichtscheidl, a remekművet őrző bécsi Sissi Múzeum kurátora. Példaként a császárné legyezőjén látható festést említette.

A festményen végzett munkálatok két hónapig tartottak. "A legnehezebb feladatot a festékréteg megszilárdítása jelentette" - közölte a restauráláson dolgozó egyik szakember. Csökkentették a régi olajfestményeket befedő színtelen lakk mennyiségét, aminek révén sokkal hűvösebbek lettek a színek. Pótolták a hiányzó részeket, kijavították az apró szakadásokat és repedéseket.

Franz Xaver Winterhalter 1865-ben festette a képet, amely 28 éves korában örökítette meg Sissit. A császárné amúgy nem szívesen hagyta magát lefesteni, és igen kevés művésznek állt csak modellt. Winterhaltert viszont elfogadta, már csak azért is, mert gyorsan festett, ezt pedig Erzsébet a javára írta.

A híres portré értékét nem tudják meghatározni, a múzeum szerint felbecsülhetetlen értékkel bír.

Sissi portréja után most Ferenc József császáré került restaurálásra: Winterhalter ugyanis az uralkodóról is festett egy képet 1865-ben. A portré a tervek szerint májusban kerül vissza a helyére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.