Akna okozhatta a detonációt

Maoista lázadók felrobbantottak egy autóbuszt Indiában - rengeteg a halott

Felrobbantottak egy rendőrökkel és civilekkel teli autóbuszt maoista lázadók hétfőn Indiában, s a merényletben legalább negyvenen életüket vesztették - közölte a média és a rendőrség.

2010.05.17 16:46MTI

A támadás a közép-indiai Csattiszgarh szövetségi államban történt a PTI hírügynökség jelentése szerint. A terület egyik magas rangú rendőrségi tisztviselője, Radzsender Kumar Vig elmondta, hogy akna okozta a robbanást. Egyes rendőrségi jelentések szerint akár hatvanan is utazhattak a járművön, a túlélők száma egyelőre nem ismert.

A szélsőbaloldali lázadók gyakorta intéznek támadásokat a kormányzati erők ellen India középső részén, különösen az elmúlt hónapokban szaporodtak meg akcióik. Áprilisban a biztonsági erők őrjáratára csaptak le, mintegy 76 ember halálát okozva. A múlt hét végén pedig elraboltak és megöltek hat embert, akikről azt gyanították, hogy a rendőrség informátorai. A maoisták elsősorban az ország gazdasági gyarapodásából nem részesülő vidéki szegények helyzetére hivatkozva, azok érdekérvényesítőiként lépnek fel a hivatalos vezetés ellen.

A szélsőbaloldali alakulatok az újdelhi belügyminisztérium adatai szerint a 28 indiai szövetségi államból 20-ban vannak jelen, és mintegy 10-20 ezerre tehető harcosaik száma.

Az indiai kormány tavaly hadműveletet indított a főleg erdei búvóhelyeket használó maoista lázadók csapatainak felszámolására.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.