Koronavírus

Az új olasz korlátozások a saját otthonukban vendégeket fogadókra is vonatkoznak

A római kormány azt javasolja a koronavírus-járvány miatti újabb intézkedéscsomagjában az olaszoknak, hogy saját otthonukban is viseljenek maszkot, amennyiben vendégeket fogadnak, legyenek akár közeli rokonok vagy barátok is.

2020.10.13 09:14MTI

Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn éjszaka írta alá az új intézkedéscsomagot a járvány ismételt erősödésének megfékezésére. A fertőzöttségi adatok az utóbbi egy hét alatt megkétszereződtek, a járvány országosan terjed, a dél-olaszországi kórházak megteltek. A kormány újabb szigorítása a járványgörbe további erőteljes emelkedésének megelőzését szolgálja. Giuseppe Conte úgy nyilatkozott, hogy minden eszközzel el akarják kerülni az ország újbóli lezárását és a gazdaság leállását.

A harminc napra érvényes kormányrendelet most első ízben a kötelező érvényű korlátozások mellett, "erősen tanácsolt" óvintézkedéseket is tartalmaz. Utóbbiak között szorgalmazza, hogy az olaszok otthonaikban is viseljenek szájmaszkot, ha nem a velük élő, vendégségbe érkezett családtagokkal, barátokkal vannak együtt, vagy esetleg takarítónő dolgozik az otthonukban. A rendelet szerint célszerű, hogy egyszerre legfeljebb hat személy tartózkodjon egy lakásban. Így kívánják korlátozni a lakásokban rendezett összejöveteleken, házibulikon részt vevők számát.

A kormány első alkalommal vezet be korlátozásokat az otthonokban tartózkodókra. A tavaszi első hullám idején ezt nem tette, de akkor a járvány az országnak szinte csak az északi régióira korlátozódott, és akkoriban az olaszok jóformán az otthonukat sem hagyhatták el.

Felmerült az a kérdés, hogy ki ellenőrzi majd az otthoni korlátozások betartását. Roberto Speranza egészségügyi miniszter korábban a szomszédokat kérte "kémkedésre", ami felháborodást váltott ki. Ugyanakkor már tavasszal is gyakran előfordult, hogy a szomszédok jelezték, ha a környékükön nagyobb összejöveteleket tartottak.

A rendelet megerősítette a kötelező szájmaszkhasználatot zárt helyiségekben és szabadtéren is hatéves kortól. A szájmaszkot nem viselőket vagy nem helyesen használókat négyszáztól ezer euróig terjedő bírsággal sújtják. Már szájmaszkban nyilatkoznak a politikusok is, szájmaszkban tudósítanak szabadtérről a televíziós újságírók is.

Az új korlátozáscsomag szerint a vendéglátóhelyek közül az éttermeknek éjfélkor, a bároknak és lokáloknak este kilenckor kell bezárniuk. Esküvőkön legfeljebb harmincan, stadionokban legfeljebb ezren lehetnek jelen. Az amatőr csapatsportokat felfüggesztették. Az edzőtermek nyitva maradnak, a parkokban a kocogás csak egyénileg engedélyezett, és ebben az esetben nem kell maszkot viselni.

A tömegközlekedési eszközökön tovább csökkentik a jelenleg nyolcvanszázalékos helykihasználtságot. Az oktatási intézmények nyitva maradnak, ahol szükséges, online oktatást vezetnek be. A csoportos iskolai foglalkozásokat, kirándulásokat betiltották. A távmunkát végzők számát hatvan-hetven százalékkal növelik.

Tizennégyről tíz napra csökkentették a hatósági karantén idejét, amelynek végén a mostani kettő helyett elegendő lesz egy vírusteszt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.