Járvány

Koronavírus - Oroszország felfüggeszti a légi járatokat külföldre, Ukrajnában nőtt a fertőzések és halálesetek száma

Az orosz kormány péntektől felfüggeszti a külföldre irányuló menetrend szerinti és charter légi közlekedést, a külföldön rekedt orosz állampolgárokat hazaszállító repülőgépek kivételével.

2020.03.26 10:36MTI

Oroszországban csütörtökre egy nap alatt 182-vel, 840-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Közülük 546-an az orosz fővárosban tartózkodnak. A szövetségi műveleti törzs először ismert el halálos áldozatot: a hivatalos közlés szerint két idős ember hunyt el Moszkvában. A gyógyultak száma 38.

Nyikolaj Malisev, Moszkva főinfektológusa a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a járvány "robbanásszerűen, nukleáris reakció mintájára" kezdjen el terjedni. Az orvos elmondta, hogy a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött személyeket nem fogják kórházba szállítani, ha testhőmérsékletük nem éri el a 38,5 fokot, ha a légzésük szabad, és annak frekvenciája nem éri el a 30-at, és ha a vér oxigéntelítettsége meghaladja a 93 százalékot.

Moszkvában csütörtökön életbe lépett az a polgármesteri rendelet, amelynek a főváros mintegy 1,9 millió, 65 évnél idősebb és krónikus beteg lakosának kell április 14-ig otthoni karanténba vonulnia. Esetükben, csakúgy mint a diákok számára, megszűnt az ingyenes tömegközlekedés lehetősége.

A járvány terjedésének lassítása érdekében Vlagyimir Putyin elnök jövő hétre az egész országra kiterjedő, csak a létfontosságú ágazatokat és szolgáltatásokat nem érintő, fizetett kényszerszabadságot rendelt el. Az eddig bevezetett biztonsági intézkedéseken felül Moszkvában szombattól április 5-ig az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével az összes üzlet bezár. A közparkok nem látogathatók, a közétkeztetési intézményekből pedig csak ételszállítást lehet majd rendelni. Az egyházi intézmények látogatása nem javallott.

Meghalt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében egy nő, így vele együtt már ötre emelkedett csütörtökre az új típusú koronavírus-járvány ukrajnai halálos áldozatainak száma, a megerősített fertőzötteké pedig egy nap alatt 43 újabb esettel 156-ra nőtt az országban.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a nő túl későn kért orvosi segítséget, így már nem tudták megmenteni az életét. A szomszédos Ternopil megyében négy orvos fertőződött meg a vírussal.

Kijev több egészségügyi intézményét utasította a fővárosi vezetés, hogy készítsenek elő úgynevezett VIP-kórtermeket állami tisztségviselők fogadására.

Arszen Avakov belügyminiszter az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva közölte: a rendőrség készen áll arra, hogy biztosítsa azok kötelező kórházba vonulását, akiknél koronavírus-fertőzést állapítottak meg, de elutasítják az orvosi ellátást. Szerdán az ukrán kormány újabb szigorítást vezetett be, amelynek értelmében a Covid-19 betegség tüneteit mutató személyek vagy a már diagnosztizált betegekkel érintkezésbe lépők kötelezhetők orvosi vizsgálatra, és szükség esetén elrendelhető kötelező kórházi ápolásuk is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kért mindenkit, hogy húsvétkor ne menjen templomba, hanem maradjon otthon. Az elnök szavai szerint a felekezetek vezetői megértéssel állnak ahhoz, hogy a vallási szertartásokat online közvetítsék híveiknek. Ha egy templomnál mégis nagy tömeg gyűlne össze, előreláthatóan rendőrjárőrök próbálják majd meg rábeszélni az embereket a hazatérésre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.