Lavina

18 órán keresztül volt a hó alatt egy pakisztáni kislány

'Azt hittem, meg fogok halni!'

2020.01.16 08:33MTI

Élve találtak meg szerdán a mentőalakulatok egy 12 éves pakisztáni lányt, aki 18 órán át volt a lavina által betemetett házukban Kasmírban.

Száz halálos áldozatot követeltek a lavinák Kasmír pakisztáni részén a hét elején. Emellett a hegyekből lezúduló hó Indiában is legalább 10 embert ölt meg, és Afganisztánban is számos áldozatot szedett.

A pakisztáni katasztrófavédelmi hivatal szerint a lavinák miatt sok falu el van zárva a külvilágtól a festői szépségű Neelam-völgyben, de több földcsuszamlás is volt a térségben, ahol emiatt rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A mentőegységek még szerdán is kutattak túlélők után. Ezek egyik volt Samina. „Azt hittem, meg fogok halni” – mondta a lány a Reutersnek a muzaffarabadi kórházból, ahol több tucatnyi sérültet ápolnak.

Samina édesanyját már korábban kiásták az épületből, de Sahnaz Bibi elveszítette fiát és másik lányát. Az édesanya elmondta, hogy a katasztrófa nagyon gyorsan történt. „Nem hallottunk semmilyen morajt az előtt, hogy háromszintes házunkat betemette a hótömeg.” A házban családján kívül más falusiak is voltak, 18-an meghaltak közülük.

A térségben péntekre újabb erős havazást jeleznek a meteorológusok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.