Demonstráció

Csütörtökig biztosan folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban

A vasutasok és a párizsi tömegközlekedési dolgozók a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak.

2020.01.13 23:30MTI

Legalább csütörtökig, az újabb országos tiltakozónapig folytatódik Franciaországban a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A vasutasok és a párizsi tömegközlekedési dolgozók a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak így, jóllehet a kabinet hétvégén tett kompromisszumos javaslata miatt csökkent a munkabeszüntetésben résztvevők száma.

Vasárnap a kormány képviselője közölte, kivennék a reformból azt a passzust, amely pénzelvonással büntetné a 64 éves koruk előtt nyugdíjba menőket.

"Messze vagyunk még a történet végétől, folytatni kell a nyomásgyakorlást" - mondta hétfőn Laurent Berger, a legnagyobb és egyébként reformpárti szakszervezet, az CFDT vezetője.

Az állami vasúttársaságánál a dolgozóknak csak 4,3 százaléka sztrájkolt hétfőn. Ennek ellenére még mindig fennakadások vannak a közlekedésben, mert a sztrájkolók között sok a mozdonyvezető.

A vonatoknak mintegy kétharmada közlekedik, a párizsi metrók többsége viszont csak a csúcsforgalmi időkben jár.

A szakszervezetek csütörtökre újabb országos tiltakozónapot szerveznek országszerte, amely teszt lehet mindkét fél számára, miközben a kormány továbbra is eltökélt a nyugdíjreform végigvitelében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.