Illegális bevándorlás

Nyílt levélben fordult Merkelhez több száz civil szervezet

Menekültpolitikai fordulatot követel Angela Merkel német kancellártól egy szerdán bemutatott nyílt levélben több száz németországi és nemzetközi civil szervezet.

2019.04.03 17:17ma.hu

A németországi katolikus és a németországi evangélikus egyház segélyszervezete (Deutscher Caritasverband, Diakonie Deutschland), a jezsuita rend menekülteket segítő németországi szervezete (Jesuiten-Flüchtlingsdienst), a német szakszervezetek országos szövetsége (Deutscher Gewerkschaftsbund - DGB) és még csaknem 250 nemzetközi, német országos és helyi szervezet közös levele szerint megrázó, hogy az európai politika egyre inkább a segítségre szorulók előli "bezárkózásra és elriasztásukra" törekszik, beletörődve abba, hogy ennek következtében ezrek veszítik el életüket.

"Ezek az emberek védelmet és emberhez méltó jövőt kerestek maguknak és családjuknak" - áll a levélben, amelyben hozzátették, hogy a hajótöröttek kimentése a tengeren nemzetközi jogi kötelezettség, az élethez fűződő jog pedig nem képezheti alku tárgyát.

Mindez elsősorban az Európai Unióra és tagországaira vonatkozik, nekik kell biztosítaniuk a nemzetközi jognak megfelelő tengeri mentést. Ezzel szemben az tapasztalható, hogy bűnözőként kezelik a civil segítőket, akik nem nyugodnak bele abba, hogy az államok nem tesznek eleget segítségnyújtási kötelességüknek.

Ez "botrány" - állapították meg az aláírók, köztük például az FC St. Pauli hamburgi sportegyesület, a német katolikus fiatalok szövetsége (Bund der Deutschen Katholischen Jugend) és az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres) nemzetközi egészségügyi civil szervezet.

Kiemelték: ennek a politikának véget kell vetni, mert "nemcsak emberek életét veszélyezteti, hanem kockáztatja saját emberségünket és méltóságunkat", és rombolja az Európai Unióba vetett hitet.

A jelenlegi "humanitárius katasztrófa és politikai válság" megszüntetése érdekében meg kell megújítani a német és az európai politikát - áll a levélben, amelyben egy három pontból álló programot vázoltak fel.

Először is a Földközi-tengeren az Európai Unió felé menekülő emberek megsegítésére ki kell dolgozni és végre kell hajtani egy vészhelyzeti tervet, amely szerint több európai uniós tagországnak össze kell fognia az Európai Bizottsággal, és a brüsszeli testületnek a területtel foglalkozó ügynöksége, az Európai Menekültügyi és Támogatási Hivatal (EASO) összehangoló munkája révén gondoskodnia kell arról, hogy a kimentett, illetve érkező embereknek emberhez méltó elhelyezésben és méltányos menekültügyi eljárásban legyen részük.

Ezeket az embereket egy "előre rögzített képlet" alapján szét kell osztani az országok között - áll a nyílt levélben.

A második pont szerint lehetővé kell tenni a befogadásra hajlandó németországi települések számára, hogy egy "európai áttelepítési eljárás" keretében befogadjanak embereket. Ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy az utóbbi hónapokban számos németországi város és község jelezte, hogy készen áll önkéntes alapon biztos menedéket nyújtani védelemre szoruló embereknek.

A nyílt levélben vázolt program harmadik pontjában kiemelték a nemzetközi menekültügyi szabályozás egyik alapelvét, az úgynevezett non-refoulment elvet, miszerint tilos bárkit is visszafordítani olyan terület felé, amelyen veszélybe kerülhet az élete vagy a szabadsága, és erre hivatkozva követelték, hogy senkit se szállítsanak vissza többé Líbiába. A többi között hozzátették, hogy ENSZ- és nagyköveti jelentések alapján az észak-afrikai országba visszaszállított embereket "rendszerszerű kínzás és rabszolgaság" fenyegeti.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.