Török helyzet

Nem nyugszik Erdogan: izgulhatnak a németek

A török elnök fenntartja az őt nyilvánosan becsmérlők elleni kereseteket Németországban.

2016.07.30 15:15MTI

Németországra vonatkozóan továbbra is érvényben maradnak azok a keresetek, amelyeket Recep Tayyip Erdogan nyújtott be olyan emberek ellen, akik őt nyilvánosan megsértették - jelentette be szombaton Berlinben a török államfő egyik németországi jogi képviselője.

Ralf Höcker ezzel a német médiának adott nyilatkozatában Erdogan előző napi bejelentésére utalt. Eszerint az államfő "egyszeri gesztusként" törölteti azokat a - több száz ember ellen indított - hatósági eljárásokat, amelyeket azok ellen indítottak, akik őt államfői méltóságában megsértették. Az ügyvéd ugyanakkor hangsúlyozta: az elnök e szándéka csak a törökországi esetekre vonatkozik, a németországiakra nem. "Németország számára egyelőre semmi sem változik" - mondta Höcker.

Facebook

Az egyik ilyen eset Jan Böhmermann német humorista, televíziós műsorvezető nevéhez fűződik, aki egy Erdogant sértő gúnyverset adott elő valamelyik műsorában. A török elnök úgynevezett tiltó végzést kért e vers további elhangzásával kapcsolatosan. A hamburgi tartományi bíróság viszont csak részben adott helyt ennek, ugyanis olyan döntést hozott, amely kimondja: a humorista nem adhatja elő többé nyilvánosan a versnek azokat a részleteit, amelyek sértik a török államfő méltóságát.

Erdogannak ez kevés volt, hiszen ő a vers egészére vonatkozóan nyújtotta be a keresetét. Jan Böhmermann versének ügyét a hamburgi tartományi bíróság eljárásától függetlenül a mainzi ügyészség is vizsgálja, az eljárást a szövetségi kormány kezdeményezte a török kormány kérésére. Az ankarai vezetés a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérte a jogi procedúra megindítását. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe.

Másodfokon is elutasították viszont Németországban azt a keresetet, amelyet a török államfő az Axel Springer médiatársaság vezetője ellen nyújtott be, amiért kiállt az őt becsmérlő gúnyvers szerzője, Jan Böhmermann mellett. A kölni felső bíróság júniusban megerősítette a tartományi bíróság korábbi - májusban hozott - döntését, amelynek értelmében a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva első fokon elutasították Erdogan keresetét, és nem rendeltek el úgynevezett tiltó végzést Mathias Döpfner ellen. A török államfő számára az ügyben már csak egyetlen járható út maradt, az, hogy alkotmányos panaszt nyújt be, ám ez utóbbinak csak ritkán szoktak helyt adni.

Döpfner áprilisban közreadott nyílt levelében azt írta, hogy Böhmermann verse "jól sikerült munka" és jót nevetett rajta, illetve azonosul a vers minden szavával, és vállalja az ebből fakadó jogi következményeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.