Erdogan bosszúja?

"Kínzás és erőszak" - kegyetlen megtorlások Törökországban (18+)

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet arra kéri a török hatóságokat, hogy engedjenek független megfigyelőket a puccskísérlet miatt őrizetbe vett emberekhez, mert "alapos bizonyítékok" vannak arra, hogy rosszul bánnak velük, és kínzás és megerőszakolás is előfordul.

2016.07.25 13:17ma.hu

Az Amnesty Internationalnek meggyőző bizonyítékai vannak arra, hogy a török rendőrség Ankarában és Isztambulban az őrizeteseket 48 órán keresztül “stresszpozícióban” tartotta, és megtagadta tőlük az ételt, vizet, orvosi ellátást, szidalmazta és fenyegette őket. Olyan esetek is előfordultak, amikor súlyosan megverték vagy akár meg is erőszakolták a foglyokat.

"Elképesztően aggasztóak a bántalmazásokról, verésekről és szexuális erőszakokról szóló beszámolók, különösen az elképesztően nagy számú fogvatartott miatt.

Az általunk feltárt kegyetlen részletek csak a jéghegy csúcsai lehetnek azoknak a bántalmazásoknak, amely az ország börtöneiben történnek." - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

screenshot

"A török hatóságoknak azonnal véget kell vetniük ezeknek a szörnyűségeknek, és be kell engedniük a nemzetközi megfigyelőket minden olyan helyre, ahol embereket tartanak fogva." Önkényesen tartanak fogva embereket, köztük nem hivatalos intézményekben is. A foglyok nem léphetnek kapcsolatba sem az ügyvédeikkel, sem a családtagjaikkal, és nem kapnak tájékoztatást arról, hogy pontosan mivel is vádolják őket. Mindezek sértik a tisztességes tárgyaláshoz való jogukat.

A rendkívüli állapot adta felhatalmazás alapján szombaton a török kormány kiadta első rendeletét.

A rendelet értelmében a korábbi 4 helyett most már akár 30 napig is fogva lehet embereket tartani vádemelés nélkül.A módosítás csak még több kínzás és más kegyetlen, embertelen bánásmód veszélyének teszi ki fogva tartottakat. A rendelet azt is lehetővé teszi, hogy a hatóság emberei jelen legyenek vagy akár fel is vegyék az őrizetben lévő és az ügyvédje megbeszélését. Az őrizeteseknek pedig még azt is korlátozzák, hogy kit választhatnak jogi képviselőjüknek, még tovább ásva ezzel alá a tisztességes eljáráshoz való jogukat.

Kínzás és kegyetlen, embertelen bánásmód

Az Amnesty International ügyvédekkel, orvosokkal és fogvatartési intézményekben dolgozókkal is beszélt, hogy megtudja, milyenek a körülmények a börtönökben. Beszámolók szerint embereket tartanak fogva olyan nem hivatalos fogvatartási helyszíneken mint sportközpontok vagy istállók. Néhányat közülük, legalább három bírót is ideértve - a bíróságok folyosóján őriznek.

Minden megkérdezett anonim akat maradni, hogy ne később eshessen bántódása az elmondottak miatt. Nagyon súlyos állításokat hallottunk kínzásokról és más kegyetlen, embertelen bánásmódról, különösen az ankarai rendőrségről, az ankarai Baskent sportközpontból és a helyi lovasklub istállójából.

A beszámolók szerint a rendőrök az őrizeteseket stresszpozícióban tartották, nem adtak nekik enni, vizet és orvosi ellátást sem kaptak, illetve szidalmazták, fenyegették őket és időnként megverték vagymás módon - szexuális erőszak - kínozták őket. Két ankarai ügyvéd, akik fogvatartottakat képviselnek, elmesélte, hogy ügyfeleik látták, ahogy letartóztatott rangidős katonákat erőszakolnak meg rendőrök a gumibotokkal vagy a kezükkel.

Egy, az ankarai rendőrségi sportközpontban szolgálatott teljesítő rendőr elmondta, hogy látott egy foglyot, akin a verés egyértlemű jeleit fedezte fel, többek között egy hatalmas duzzanatot a fején. A fogoly arra is képtelen volt, hogy felálljon, egy ponton pedig elvesztette az eszméletét. Néhányan a foglyok közül kaptak alapszintű orvosi ellátást, a rendőrök azonban nem engedték, hogy valódi kezelésben részesüljenek a súlyos sérüléseik ellenére sem. Az egyik általunk megkérdezett hallotta, amint egy rendőrorvos ezt mondja:
"Hagyjátok megdögleni. Majd azt mondjuk, már holtan hozták ide."

Szintén ő azt is elmesélte, hogy 650-800 katonát tartanak fogva az ankarai rendőrség sportlétesítményében. Legalább 300 foglyon vannak verésre utaló külsérelmi nyomok. Néhányan közülök zúzódásokat, vágásokat és csonttörést szenvedtek el. Negyvennek közülük olyan súlyosak a sérülései, hogy nem tudnak járni. Ketten közülük még lábra állni sem. Egy másik helyen fogvatartott nő arcán és testén vannak zúzódások. A tanú azt is hallotta, ahogy a rendőrök elismerik, ők verték meg a foglyokat azért, hogy "beszéljenek".

Általánosságban elmondható, hogy a legrosszabb sorsa a fogvatartottak közül a magas rangú katonáknak van.A sportlétesítményekben és más helyeken őrzött emberek kezét gyorskötözővel biincselték meg a hátuk mögött, majd órákon keresztül kellett térdelniük. A beszámolók szerint a gyorskötözőket szándékosan olyan szorosra húzták, hogy az sebet ejtsen. Néhány fogoly szemét be is kötötték. Az ügyvédek elmesélték, hogy a kihallgatásra az ügyészek elé kísért foglyok ingei csupa vér voltak. A foglyok elmondása szerint a rendőrök akár három napon keresztül is éheztették őket és két napon keresztül vizet sem kaptak.

Az ügyvéd, aki az isztambuli Caglayan bíróságon dolgozik elmondta, hogy néhány foglyon az extrém érzelmi megrázkódtatást jeleit látta: egyikük megpróbálta magát kivetni a hatodikról, egy másikuk pedig folyamatosan a fejét verte a falba.

"Annak ellenére, hogy a kínzásokról készült képek és videók bejárták az egész sajtót, a kormány gyanúsan hallgat a bántalmazásokról. Nem elítélni a kínzást vagy a kegyetlen, embertelen bánásmódot egyenértékú azok elnézésével." - mondta John Dalhuisen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.