Air France

Ha a francia stewardess nem akar fátyolban dolgozni, nem kötelezhető teheráni útra

Az Air France elfogadta a szakszervezetek kérdését és önkéntes alapon választja ki a női légiutas-kísérőket az április közepén újrainduló teheráni járatára, annak érdekében, hogy ne kelljen köteleznie a női dolgozókat a muzulmán kendő viselésére a repülőgépből történő kiszálláskor

2016.04.04 16:26MTI

A "kivételes intézkedés", amelynek részleteit hétfő délután ismerhetik meg a szakszervezetek, lehetővé teszi, hogy "a Párizs-Teherán járatra beosztott nőket, akik személyes okokból nem hajlandók kendőt hordani a repülőgépből történő kiszálláskor, más úti célokra helyezzék át, s így nem lesznek kötelesek ezen a járaton dolgozni" - mondta Gilles Gateau, az Air France humánpolitikai igazgatója az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

A Franciaország és Irán közötti diplomáciai enyhülésnek köszönhetően az Air France nyolc év szünet után április 17-től indítja újra teheráni járatait.

A személyzetnek elküldött belső feljegyzésben a légitársaság arra kérte a női légiutas-kísérőket, hogy "nadrágot és bő zakót viseljenek, a repülőgépből történő kiszálláskor pedig kendővel takarják el a hajukat" Teheránban.

"A kérdésben nem az Air France dönt" - hangsúlyozta a humánpolitikai igazgató, aki emlékeztetett arra, hogy "a személyzet köteles betartani annak az országnak a törvényeit, ahol éppen tartózkodik". A fejkendő viselése ráadásul nem új dolog, hiszen a kötelezettség a nyolc évvel ezelőtti felfüggesztés előtt is érvényben volt az Air France teheráni járatain.

"Az Air France-nál - hasonlóan a többi légitársasághoz - az a szabály, hogy a személyzet nem választhatja meg az úti célt. De most egyértelmű, hogy rendkívüli problémáról, érzékenységről van szó" - ismerte el a humánpolitikai igazgató.

Az Air France szakszervezetei a pénteki egyeztetésen azt kérték a vezetőségtől, hogy önkéntes alapon válogassák ki a légiutas-kísérőket a teheráni járatra, annak érdekében, hogy senkinek ne sérüljön a lelkiismereti szabadsága. A vezetőség eredetileg fizetésmegvonással járó szankciókkal fenyegetette azokat a nőket, akik nem hajlandók betartani a fejkendő teheráni viselésére vonatkozó utasítást.

A szakszervezetek arra emlékeztettek, hogy a "kivételes intézkedésre" már korábban is volt példa az Air France-nál. Az ebolajárvány miatt a Conakryba közlekedő járatokon, a fukusimai atomerőmű katasztrófáját követően pedig a tokiói járaton vezették be az önkéntességet a dolgozóknak. A teheráni járaton is végül ez lesz a szabály, s nem fog anyagi következményekkel járni, ha egy női légiutas-kísérő nem hajlandó Iránba utazni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.