Illegális bevándorlás

Eltűntek a menekültek Drávamagyaródról

Üres volt a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén átkelő szlovén oldalán működő regisztrációs tábor is kedd reggel.

2015.10.20 11:25MTI
Forrás: Youtube

Eltűntek a menekültek kedd délelőttre a horvátországi Drávamagyaródról (Trnovec), ahol hétfőn több száz migráns a szakadó esőben és hidegben a horvát és a szlovén határ közé, a senki földjére szorult - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Hétfőn a szlovén hatóságok, arra hivatkozva, hogy Ausztria korlátozta a menekültek befogadását, leállították a menekültek átvételét Horvátországtól. Ugyanakkor egy kordont is felállítottak az átkelő szlovén oldalának bejáratánál.

Így a Horvátországból érkező migránsok, akiket vonattal szállítottak a határtelepülésre, nem jutottak át Szlovéniába, ám a visszavezető utat ugyancsak kordonokkal zárták el a horvát oldalon a hatóságok, és rendőrsorfal állt fel a kerítés horvát oldalára. Ennek következtében a menekültek a két ellenőrző pont közé szorultak.

Az átkelést zűrzavaros jelenetek kísérték, ugyanis a migránsok a szlovén oldalon megjelenő buszok láttán megrohanták a kordont. A szlovén rendőrök sokáig azért nem tudták megkezdeni átengedésüket, mert a tömeg nekifeszült a kerítésnek.

A helyi hatóságok vélhetően nem számítanak újabb hasonló helyzet kialakulására, ugyanis a takarítók kedd délelőttre szinte teljesen eltűntették az emberáradat nyomait.

Miközben hétfő este még szemét, tűzrakások, eldobált esőköpenyek, elhagyott cipők, takarók, sátrak borították a területet, szerdán már minden rendezett volt.

Ugyancsak a normális működés jele, hogy helyreállt a gépjárműforgalom is, az átkelőn a megszokott rendben lehet áthaladni.

Az MTI tudósítója nem látott migránsokat a Rédics-Hosszúfalu magyar-szlovén határátkelő szlovén oldalán, a határtól néhány lépésnyire kialakított tranzittáborban, és üres volt a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén átkelő szlovén oldalán működő regisztrációs tábor is kedd reggel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.