Illegális bevándorlás

Horvátország Szlovénia felé tereli a migránsokat

A horvát kormányfő szerint nincs más választásuk, minthogy a migránsokat a schengeni övezet határára, a horvát-szlovén határra szállítsák.

2015.10.19 14:42MTI

Horvátország beengedi területére és Szlovénia felé irányítja a migránsokat - nyilatkozott egybehangzóan Zoran Milanovic horvát miniszterelnök és Ranko Ostojic belügyminiszter hétfőn újságíróknak.

Zoran Milanovic kijelentette: a migránsokat továbbra is a horvát-szlovén határra szállítják.

"Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket, különben ellenőrizetlenül fognak beáramlani az országba" - hangsúlyozta.

A kormányfő megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Horvátország nem lesz gyűjtőközpont és kerítést sem fog építeni határán a migránsáradat feltartóztatására.

Ranko Ostojic a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Horvátországnak nincs más választása, minthogy a migránsokat a schengeni övezet határára, horvát-szlovén határra szállítsa.

"Első nap azt mondták, 8 ezer embert fogadnak. Egy nap alatt ebből már csak 5 ezer lett, majd 2,5 ezer, két nap alatt pedig eljutottunk a 0-i" - mondta Ostojic arra reagálva, hogy Szlovénia megvádolta a horvát kormányt, nem tartja be azt az egyezséget, amely szerint Szlovénia határozza meg a migránsok befogadásának ütemét.

Szlovénia vasárnap úgy döntött, hogy egyelőre nem fogad több menedékkérőt, miután - a szlovén belügyi tárca közleménye szerint - Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját, Vesna Györkös Znidart a menekültek fogadásának leállításáról. A szlovén tárca szerint ezt azzal indokolta, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása. Az osztrák tárca szóvivője viszont azt közölte, hogy a "status quo nem változik", csupán azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

A belügyminiszter arról is beszélt: ahhoz, hogy fal épüljön a horvát határon, az Európai Uniónak kell döntést hoznia.

"Akkor beismernénk, hogy Görögország nem alkalmas arra, hogy ellássa a schengeni feladatokat és betartsa az uniós szabályokat" - mondta.

"Eddig egyetlen drótkerítés sem mutatkozott hatékonynak" - tett hozzá.

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a horvát-szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a horvát-magyar határra. Korábbi közlések szerint Szlovénia 2500, Ausztria 1500 főt hajlandó fogadni naponta, míg Horvátországba a migránsáradat lassítása óta is naponta 5-6 ezer illegális bevándorló érkezik a zöldhatáron át Szerbiából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.