Az Iszlám Államtól kapott fegyveres kiképzést

Ausztriában ötéves börtönbüntetésre ítéltek egy férfit terrorizmus miatt

Ausztriában ötéves börtönbüntetésre ítéltek egy csecsen származású férfit terrorista szervezetben való részvétel és kiskorúak pornográf képeinek birtoklása miatt.

2015.07.22 12:32MTI

A bíróság indoklása szerint a 30 éves férfi Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől kapott fegyveres kiképzést.

Az elítélt, akinek pere még januárban kezdődött, a tárgyalás folyamán végig tagadta, hogy terrorista lenne. Vallomása szerint nem harcolt Szíriában, csupán menekülteknek segített. A férfit tavaly nyáron fogták el az alsó-ausztriai Heidenreichstein településen.

A perben meghallgattak négy tanút is, akik a csecsenföldi Groznijból kapcsolódtak be videókonferencián keresztül az alsó-ausztriai Kremsben tartott meghallgatásba. Egyikük azt vallotta, hogy anyja halála után nagyrészt elvesztette emlékezetét, ezért sokáig maga sem tudta, hol van, csak azt, hogy valahol a török-szíriai határon. A tanúk vallomása szerint menekülttáborban voltak, és szegény embereknek nyújtottak segítséget, például fát vágtak számukra az erdőben. A Kurier című osztrák lap beszámolója szerint a bíró kérésére a grozniji tolmácsot kicserélték egy ausztriai fordítóra, mivel a bíró a csecsen tolmács fordításában számos ellentmondást érzékelt.

Az elítélt férfi telefonján több olyan fotót is találtak, amelyeket Szíriában készített önmagáról. A vádlott vallomásában azt mondta, hogy a Kalasnyikov géppisztolyt csak a fotó kedvéért fogta kézbe. A telefonján zajló adatforgalom szerint a férfi az interneten lehallgatókészülékek és megfigyelő kamerák után is keresgélt.

Az ítélet nem jogerős, a védő és az ügyészség is jogorvoslatért fellebbezett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.