Még nem született végleges döntés

NATO-kompatibilis lesz a török rakétarendszer

Korábban az észak-atlanti szövetség több tagállama is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökország a kínai CPMIEC (China Precision Machinery Import-Export Corp.) hadiipari vállalatot bízta meg nagy hatótávolságú rakétarendszere kiépítésével.

2015.02.23 17:57MTI

Ezeket az aggályokat csak tovább fokozták Ismet Yilmaz török védelmi miniszter nemrégiben tett megjegyzései, amelyek szerint Ankara nem tervezi integrálni a tervezett egységeket a NATO rendszerébe.

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője ezzel szemben azt közölte hétfőn, hogy "Törökország, a NATO védelmi vonalának egyik legfontosabb országaként, határozottan biztosítani fogja ezt az integrációt". Török kormányzati tisztségviselők az előző héten tudatták, hogy a védelmi miniszter szavaival ellentétben a rakétaügyletben még nem született végleges döntés.

Bár Törökország tartja fenn a NATO második legnagyobb hadseregét az Egyesült Államok után, nem rendelkezik saját nagy hatótávolságú rakétarendszerrel, ezért Ankara kérésére a katonai szövetség 2012-ben amerikai Patriot rakétavédelmi ütegeket telepített a török-szíriai határ közelébe.

A légvédelmi egységek beszerzésére kiírt tenderen a kínai gyártó az FD-2000-es légelhárító rendszerrel pályázott. Ennek az amerikai Patriot, az orosz Sz-400 és az olasz-francia Eurosam Samp-T rendszer voltak a riválisai.

Biztonságpolitikai elemzők szerint meglepő volt a török döntés, mert mindenki arra számított, hogy Ankara a Patriot ütegeket gyártó Raytheon amerikai hadiipari vállalattal köt szerződést. A világon jelenleg 13 országnak van Patriot rakétarendszere.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.