Nagyjából 100 ezer rászorultnak

150 milliós osztrák segélyszállítmány indul Észak-Irakba

Ausztria 150 ezer euró (mintegy 47 millió forint) értékű humanitárius szállítmányt küld Észak-Irakba, és ezzel nagyjából százezer iraki rászorultnak nyújt segítséget.

2014.08.21 12:35MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A segélyszállítmányt az Osztrák Fejlesztési Ügynökség finanszírozásával a külügyi és védelmi minisztérium közösen indította útjára.

A csaknem százezer ember háromhavi alapvető ellátását lehetővé tevő segélycsomagot a hadsereg repülőgépe szállítja csütörtökön Lipcsébe, ahonnan a német hadsereg segítségével jut el a háború sújtotta területekre. A szállítmányt a bagdadi osztrák nagykövetség munkatársai a helyi szervezetekkel közösen osztják szét, a külügyminisztérium erről a helyszínen egyeztet az ottani kurd vezetőkkel.

Ausztria az elsők között segít a humanitárius válság sújtotta Észak-Iraknak – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter.

"Irakban százezrek menekülnek egy kegyetlen terrorszervezet elől. Ausztria nem fordul el, hanem teszi, amit tehet" – tette hozzá.

Gerald Klug osztrák védelmi miniszter kijelentette: az Irakban kialakult helyzetben gyors és célirányos segítségre van szükség, és az osztrák kormány hamar jelét mutatta együttérzésének.

Nagyszabású humanitárius segélyakció vette kezdetét szerdán Észak-Irakban. A szeptemberig tartó akció során az ENSZ szervezésével légi, tengeri és szárazföldi úton sátrakat és más, a túléléshez szükséges eszközöket szállítanak a térségben rekedt mintegy félmillió menekültnek.

Észak-Irakban a helyi lakosok százezrei hagyták el otthonukat azóta, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet megszállta a térséget, az ország kettészakadását kockáztatva.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.