"Igen, mondhatunk nemet"

A szír vegyi fegyverek albániai megsemmisítése ellen tüntettek Tiranában

Tiltakozást váltott ki kedden Tiranában annak a lehetősége, hogy Albániában semmisítik meg Szíria leszerelt vegyi fegyvereit.

2013.11.12 21:48MTI
MTI

Százak tüntettek az USA nagykövetsége előtt, transzparenseiken azzal a jelszóval, hogy "Igen, mondhatunk nemet". Az utóbbi hetekben több külföldi sajtójelentésben is az szerepelt, valószínűleg a NATO-tag Albániába szállítják megsemmisítésre azokat a fegyvereket, amelyek leszerelésére Bassár el-Aszad szíriai elnök tett ígéretet.

Albániában a történelmi hagyományok miatt általában hálával tekintenek az Egyesült Államokra. A mostani sajtóhírek azonban haragot váltottak ki. "Albánia az albánoké, nem a nemzetközi közösségé. Azért vagyunk most itt, hogy nemet mondjunk!" - hangoztatta az egyik aktivista a nagykövetség előtt.

A fiatal tiltakozók egyik táblája arra szólított fel, hogy "Szeresd Albániát, ahogy a miniszterelnök szereti az Egyesült Államokat!". Előzőleg kisebb megmozdulás volt a közép-albániai Elbasan városában és a közeli Mjekes fegyvermegsemmisítő létesítményénél.

A két hónapja hivatalba lépett Edi Rama szocialista miniszterelnök, aki új lendületet szeretne adni Albánia uniós csatlakozási törekvésének, kedden - Stefan Füle uniós bővítési biztossal közös tiranai sajtóértekezletén - megerősítette, hogy a kérdésről telefonon tárgyalt John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

Hozzátette ugyanakkor, hogy még nem született döntés, s lehet, hogy erre nem is lesz szükség. Albánia mellett Belgium és Franciaország is felmerült lehetséges helyszínként a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésére.

"Kétségtelen, hogy ha nem lennék a jelen tisztségemben, magam is csatlakoztam volna tüntetőkhöz az albánokat apokaliptikus következményekkel riogató szakértői vélemények hallatán" - mondta Rama. "A jelenlegi posztomról azonban nem látok ilyen apokaliptikus forgatókönyvet."

Az ellenzék egyik vezető alakja Vegyi Edinek bélyegezte Ramát, azt hangoztatva, hogy nem tájékoztatja kellőképpen a nyilvánosságot. Albánia 2007-re nyugati segítséggel sikeresen megsemmisítette saját, a kommunista korszakból örökölt vegyi fegyvereit, 2008-ban azonban 28 ember halt meg a töltényhüvelyek megsemmisítésekor.

A mostani ügy visszaidézi azt a politikai vitát is, amely nemrég a hulladékimport körül zajlott, s amelyben az volt a vád, hogy Albániát kihasználják gazdagabb európai partnerei. Rama, akinek kormánya a hivatalba lépés után betiltotta a hulladékimportot, kedden megígérte, hogy kellő tájékoztatást ad majd a parlamentnek, hozzátette ugyanakkor, hogy fenntartja az albán érdeklődést a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése iránt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.