A talajvíz-elvezető csatornában

Erősen emelkedett a víz sugárzásszintje Fukusimánál

Élesen megemelkedett a víz sugárzásszintje a fukusimai atomerőművet a tengerrel összekötő talajvíz-elvezető rendszer csatornájában.

2013.10.17 10:44MTI
MTI

Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat tájékoztatása szerint literenként 1400-2300 becquerel mértékű bétasugárzást mértek (főképpen a stroncium 90-es izotóp hatására) a radioaktív víz tározóinak otthont adó hegyoldali övezetet a Csendes-óceánnal összekötő árokrendszerben.

Ez mintegy 30-szorosa annak a mennyiségnek, amennyit a tengerbe lehet engedni. A tengervízből a parttól mintegy 150 méterre vettek mintát.

Az üzemeltető szerint a történtek a térségben pusztító Wipha tájfunnal lehetnek összefüggésben. A trópusi vihar okozta heves esők sugárszennyezett talajt mostak az atomerőmű talajvíz-elvezető rendszerébe.

A Tepco közölte, hogy folytatják az árokrendszer tisztítását, miközben azt is ki kell deríteni, hogy a történtek milyen hatással vannak a tengervízre. A 2011. március 11-i földrengés és szökőár miatt balesetet szenvedett erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgás volt.

A legsúlyosabb eset augusztusban történt, amikor egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. Október elején további 430 liter radioaktív folyadék szivárgott el, miután a Tepco dolgozói véletlenül túltöltöttek egy tározót. Legutóbb október 7-én történt üzemzavar a létesítményben, akkor az egyik megrongálódott reaktor hűtése állt le, feltehetően szintén egy dolgozó gondatlansága miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.