Kommerszant-Ukrajina

"Politikai prostitúció" - börtönnel büntetnék a frakcióváltást

A prostitúcióra általánosan vonatkozó cikkelyt egészítené ki két ukrán ellenzéki képviselő a "politikai prostitúcióra" vonatkozó külön kitétellel.

2013.06.17 12:00MTI
Fotó: MTI

A "politikai prostitúció" ellen nyújtott be törvényjavaslatot két ellenzéki képviselő az ukrán parlamentben, tervezetük szerint tíz évig terjedő börtönbüntetéssel és vagyonelkobzással sújtanák azokat a honatyákat, akik pénzért vagy más előnyökért cserébe más frakcióba ülnek át.

Az indítványt, amelyről a Kommerszant-Ukrajina című lap hétfőn számolt be, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt két tagja terjesztette elő.

A javaslat szerzői magyarázatképpen a lapnak elmondták, hogy az ukrán büntető törvénykönyvben a prostitúcióra általánosan vonatkozó cikkelyt egészítenék ki a "politikai prostitúcióra" vonatkozó külön kitétellel.

Ellenzéki képviselők rendszeresen jelzik, hogy a kormányzó Régiók Pártja próbálja őket megvesztegetéssel - időnként fenyegetéssel és zsarolással - rávenni az "átállásra". A Haza frakciójának állítása szerint rendszerint 3-6 millió dollár közötti összeget ajánl fel a kormánypárt ellenzékieknek a frakciójukból való kiválásért.

A lap emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi összetételű parlament tavaly decemberi megalakulása óta nyolcan hagyták el a Haza párt képviselőcsoportját.

Volodimir Olijnik, a Régiók Pártjának befolyásos képviselője a javaslatra reagálva kijelentette, hogy az ellenzéki képviselők alkotói válságba juthattak, ha már a humort választják előterjesztéseik műfajának. Hozzátette, hogy ilyen alapon életfogytiglanra kellene ítélni azokat, akik politikai nézeteikben ingatag jelölteket indítanak a választásokon. Szavai szerint ha elfogadnák a javaslatot, utólag be kellene tiltani azokat a politikai erőket, amelyek olyan képviselőket juttatnak a parlamentbe, akik utána kilépnek a frakciójukból.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.