Lebukott

Heroint csempészett a repülőtéri biztonsági vezető

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) és a ghánai társhatóság azzal gyanúsítja Adelaquaye-t, hogy hivatali helyzetével visszaélve tavaly februárban 10 ezer dollár fejében lehetővé tette egy heroinnal megtöltött laptop becsempészését az afrikai országba.

2013.06.06 05:28MTI

Heroincsempészés gyanújával letartóztatták az Egyesült Államokban a ghánai főváros repülőtéri biztonsági szolgálatának vezetőjét - értesült szerdán Accrában az AFP. Solomon Adelaquaye annak a magáncégnek a vezetője, amely a ghánai állammal kötött szerződés keretében ellátja az accrai nemzetközi repülőtér biztonsági szolgálatát.

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) és a ghánai társhatóság azzal gyanúsítja Adelaquaye-t, hogy hivatali helyzetével visszaélve tavaly februárban 10 ezer dollár fejében lehetővé tette egy heroinnal megtöltött laptop becsempészését az afrikai országba. A kábítószer Afganisztánból származott. A biztonsági cég vezetőjének a csempészésben tettestársa volt egy kolumbiai és két nigériai állampolgár.

A bandatagok azt tervezték, hogy májusban 25 kilogrammos csomagokban becsempésznek Ghánába összesen három tonna kokaint, ám a DEA ügynökei lehallgatták beszélgetéseiket, amelyeket főleg Accrában folytattak. A 48 éves Adelaquaye-t és a két nigériait május 9-én tartóztatták le New Yorkban. A kolumbiai bandatagot saját hazájában tartóztatták le, és kiadatása az Egyesült Államokba folyamatban van.

Szakértők szerint Ghána a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egy új központja. A dél-amerikai és az ázsiai drogtermelők a nyugat-afrikai országon keresztül csempészik árujukat Európába, illetve az Egyesült Államokba, mert a szállítás megbízhatóbb, mint más környező országokban, viszont a hatóságok legalább annyira korruptak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.