Több szempontból "tabudöntők"

Uruguayban megszavazták a melegházasságot legalizáló törvényt

Megszavazta a melegházasságot legalizáló törvényt az uruguayi képviselőház kedden este, ez a törvény szabályozza a külön- és az azonos neműek házasságát is.

2012.12.12 10:11MTI

Uruguay immár több szempontból tabudöntő országnak számít Latin-Amerikában, hiszen Montevideo októberben legalizálta az abortuszt. A törvény ezután a szenátus elé kerül, ahol valószínűleg szintén jóváhagyják, mert a kormányzó baloldali koalíció a felsőházban is többségben van. José Mujica elnök pedig a jövő év elején készül kihirdetni a jogszabályt. 

A házastársak ezután nem mint férj és feleség fognak szerepelni a házassági szerződésben, hanem mint "szerződő felek". A meleg pároknak lehetőségük lesz eldönteni, hogy melyikük vezetékneve szerepeljen elöl gyerekük vezetéknevében. A spanyol hagyomány szerint a gyerek mindkét szülője vezetéknevét megkapja, és az apáé van elöl. Sőt, a legtöbb latin-amerikai országban törvény írja ezt elő. 

"Ez zavart fog okozni egy olyan társadalomban, amely mindig az apa nevét tette előre. De a társadalomnak el kell fogadnia az ilyen változtatásokat" - jelentette ki még a szavazás előtt Anibal Gloodtdofsky, a jobboldali Colorado Párt képviselője, és hozzátette, hogy a kormányzó Széles Fronttal együtt fog voksolni a tervezetre. Az új jogszabály leghevesebb ellenzői között van a katolikus egyház; ennek álláspontja szerint a házasság kizárólag férfi és nő közötti tartós kapcsolatot jelenthet. 

Albert Sanguinetti, a canelonesi egyházmegye püspöke a napokban kiadott és az interneten is terjesztett nyilatkozatában leszögezte: férfi és férfi, illetve nő és nő közötti házasságról beszélni hazugság. A törvény egyúttal felváltja a válást szabályozó 1912-es törvényt, amely csak a feleségnek tette lehetővé, hogy indoklás nélkül kezdeményezze a válást. Ezt annak idején azért vezették be, hogy valamelyest kiegyenlítsék a házastársak jogait, hiszen abban az időben a férj birtokolt minden gazdasági és társadalmi hatalmat - mondta el az AP-nek Gerardo Caeani történész.
 
Hozzátette, hogy erre a kiegyenlítésre ma már nincs szükség. Október óta Uruguay a harmadik latin-amerikai ország - Kuba és Guayana után -, ahol az európai gyakorlatnak megfelelően bizonyos feltételekkel a terhesség 12. hetéig lehetőség van abortuszra. Latin-Amerikában él a világ római katolikusainak mintegy fele, és az egyház köztudottan ellenzi a terhesség művi megszakítását, viszont a 3,2 millió lakosú Uruguaynak erős szekuláris hagyományai vannak.
 
A házasság tekintetében pedig Latin-Amerikában eddig csak Argentínában vált legálissá a melegházasság. Az uruguayi parlament előtt van az a törvénytervezet, amely lehetőséget adna az államnak a marihuána-forgalmazásra az illegális kereskedők visszaszorítása érdekében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.