Látták a francia diáklányt Budapesten?

A párizsi ügyészség újabb kéréssel fordul a magyar hatóságokhoz az Ophélie-ügyben

A párizsi ügyészség újabb nemzetközi bűnügyi jogsegélyre irányuló megkereséssel kíván a magyar hatóságokhoz fordulni azoknak a személyeknek a bejelentései kapcsán, akik azt állítják: több, mint egy hónappal eltűnését követően élve látták Ophélie Bretnachert BudapestenLá

2009.01.23 18:59MTI

"Megfogalmaztunk egy kiegészítő nemzetközi bűnügyi jogsegélyre irányuló sürgős megkeresést, amelyben azt kérjük a magyar hatóságoktól, hogy a helyszínre érkező francia rendőrök segítségével végezzenek külön nyomozást a tanúvallomások alapján" - közölték igazságügyi források a francia hírügynökséggel.

A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint két szemtanú, egyikőjük ügyvéd, azt állítja, hogy január 10. és 15. között egy arra a francia diáklányra hasonlító személyt látott a magyar fővárosban, aki december 4-én tűnt el Budapesten. Beszámolójuk szerint a lány zavartan viselkedett, és kéregetett a belvárosban.

Az ügyvédnő elmondta: csak utólag jutott eszébe, hogy esetleg az eltűnt diáklánnyal találkozott, de mire visszament oda, ahol látta, már nem találta ott a nőt. Mindkét szemtanú bejelentést tett a rendőrségen, ahol az eléjük tett fényképek alapján a kéregetőben felismerni vélték Ophélie-t. A párizsi ügyészség ezért azt kéri a magyar hatóságoktól, hogy folytassanak keresést Budapest kórházaiban, pszichiátriai ellátó helyein, rendelőintézetekben és egyéb beteggondozó helyeken.

A párizsi ügyészség Ophélie családjának Franciaországban - emberrablás és fogva tartás címén - tett feljelentése nyomán először december 31-én kérte hivatalosan a magyar igazságügyi hatóságok együttműködését az ügyben. Ugyanezen a napon Ophélie Bretnacher szülei a Fővárosi Főügyészségen is feljelentést tettek emberrablás és fogva tartás címén.

Bár a szülők feljelentését bűncselekmény gyanújának hiányában a magyar vádhatóság elutasította, a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti és vádelőkészítési főosztálya helyt adott a szülők jogi képviselője által benyújtott panasznak, amelyet a Fővárosi Főügyészség nyomozást elutasító határozatával szemben terjesztett be.

Ennek alapján emberrablás miatt indított nyomozás elrendeléséről döntöttek, amelyet a BRFK-nak kell lefolytatnia
- közölte pénteken Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.