e-könyvek

Kalózoldalakra csaptak le a könyvkiadók

Mintegy 400 ezer, jó minőségű e-könyvet kínált az a két kalózoldal, amelyek ellen sikeresen indított eljárást a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége és a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetsége.

2012.02.16 16:43ma.hu

Illegális online könyvtárként működött az a két kalózoldal, amelyek sikeres felderítéséről közleményben adott hírt a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (International Publishers Association, IPA) és a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetsége (Börsenverein des Deutschen Buchhandels).

A www.ifile.it letöltő, valamint a www.library.nu linkoldalak összesen több mint 400 ezer kiadványt tettek illegálisan elérhetővé digitális formátumban. A magas minőségű kalóz e-könyveket ingyenesen és anonim módon tölthették le az oldalakról a kalózkodó internetezők – írta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.

Az oldalak üzemeltetői reklámhelyek értékesítéséből, adományokból és prémium felhasználói fiókok előfizetői díjából tartották fenn az oldalt, amely mintegy nyolcmillió euró összegű bevételt jelentett számukra.

A kiadók az oldalak működésének felderítését követően bírósághoz fordultak, amelynek eredményeként a müncheni bíróság 17 rendbeli eltiltó végzést adott ki, felszólítva a szolgáltatások üzemeltetőit a jogsértés abbahagyására.

A Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége szerint ez az eredmény a kiadók abbéli elszántságát bizonyítja, hogy felszámolják a visszaéléseket, kiálljanak jogaikért, és megvédjék alkotóikat. Az IPA titkára Jens Bammel közölte, nem tolerálják, hogy az írók és kiadók munkájából mások illegálisan profitáljanak.

Alexander Skipis, a Börsenverein ügyvezetője úgy nyilatkozott, ez az eset pontosan demonstrálja, hogy a szisztematikus szerzői jogi jogsértés milyen nagy volumenű és jövedelmező üzlet lehet. Hozzátette, a jelenlegi szerzői jogi viták légkörében különösen fontos, hogy lássuk, az ilyen visszaélések a könyvszakmában dolgozó emberek ezreinek munkáját károsítják, és azokét az írókét, akiknek munkájuk után járó javadalmazásuk jelenti a megélhetést, és ami egyúttal garantálja az újabb kulturális alkotások megszületését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.