Három receptorunk reagál a komló keserű ízére

Megfejtették, miért ízlik a sör

Müncheni élelmiszerkémikusok rájöttek, hogy az ember a nyelv mely érzékelőivel észleli a sör keserű ízét.

2009.06.30 06:59MTI

A müncheni Műszaki Egyetem Thomas Hofmann vezette kutatócsoportja annak járt utána, hogyan bontakozik ki a különböző sörök keserű íze erre szakosodott szervünkön - olvasható a Die Welt című német lap online változatában az erről szóló dpa-hír. Tizenöt, komlóból és sörből származó kémiai vegyületet vizsgáltak meg tüzetesen, és három olyan receptorra (érzékelőre) leltek, amelyek a nyelven tapasztalt keserű ízérzetet jelentik az agynak.

Az ember összesen 25, keserű ízre érzékeny receptora közül csupán e három reagált a komló keserű ízére a laboratóriumi kísérletek során. További eredmény, hogy a kísérlethez felkért gyakorlott italkóstolók nyelve kevésbé érzékenyen reagált a keserű ízanyagokra, mint a kémcsőben lévő érzékelősejtek.

Az ivás során nyilván a keserű ízanyagok egy része felszívódik a száj nyálkahártyáján, valamint a nyálban lévő fehérjék semlegesítik őket - magyarázzák a kutatók. Így a szájban csökken a keserű ízanyagok tényleges koncentrációja, s talán enélkül nem is ízlene sör.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.